Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The archaeological settlements of the Karpass Peninsula

Yıl 2007, , 143 - 164, 01.10.2007
https://doi.org/10.1501/andl_0000000355

Öz

This essay aims to evaluate the settlement history of the Karpass Peninsula in northern Cyprus in light of the available evidence derived from archaeological excavations and surveys. It places a special emphasis upon the archaeological settlements, cemeteries and sanctuaries that may help us to reconstruct the settlement history of the Karpass Peninsula. The first traces of human occupation in this region have been attested at the Aceramic Neolithic site of Kastros. A noticeable increase seems to have occurred in the number of sites in the Bronze Age. The number of Iron Age settlements declines in the region. Our archaeological knowledge about the Archaic and Classical past of the Karpass Peninsula is limited, due in part to the minimal number of studies related to these periods. Besides Hellenistic and Roman settlements such as Karpasia and Urania, a series of small settlements of these periods are also known to us through surveys, allowing us to obtain information about the settlement patterns of this period.

KARPAZ YARIMADASI ARKEOLOJİK YERLEŞİMLERİ

Yıl 2007, , 143 - 164, 01.10.2007
https://doi.org/10.1501/andl_0000000355

Öz

Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar ışığında Karpaz Yarımadası’nın Neolitik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar yerleşim özelliklerini değerlendirmeyi amaçlar. Çalışma kapsamında Kuzey Kıbrıs’ta İskele İlçesi sınırları içinde kalan Karpaz bölgesindeki arkeolojik yerleşimler, mezarlıklar ve kutsal alanlar ele alınmıştır. Karpaz Yarımadası’nda ilk iskân izleri Akeramik Neolitik Dönem’e tarihlendirilen Kastros yerleşiminde karşımıza çıkmaktadır. Tunç Çağı’nda Karpaz Yarımadası’nda yerleşim sayısının oldukça arttığı görülmektedir. Demir Çağı’nda ise bilinen yerleşim alanlarının sayısı Tunç Çağı’na göre azdır. Karpaz Yarımadası genelinde Arkaik ve Klasik Dönem’lere yönelik araştırmaların sayısı ise fazla olmadığından ve bölgede çok iyi bilinmediğinden bu dönemlerle ilgili arkeolojik bilgilerimiz sınırlıdır. Hellenistik ve Roma Dönem’leri ise Karpasia ve Urania gibi büyük yerleşimlerin yanında yüzey araştırmalarında tespit edilmiş küçük ölçekli yerleşimler ile temsil edilmektedir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erhan Öztepe

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2007
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007

Kaynak Göster

Chicago Öztepe, Erhan. “KARPAZ YARIMADASI ARKEOLOJİK YERLEŞİMLERİ”. Anatolia, sy. 33 (Ekim 2007): 143-64. https://doi.org/10.1501/andl_0000000355.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.