Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SELÇUKLU PALMET MOTİFLERİNİN TİPOLOJİSİ

Yıl 1976, , - , 01.01.1976
https://doi.org/10.1501/andl_0000000194

Öz

Tipoloji” terimi, genel olarak, tiplerden oluşan bir dizi kurma işlemini anlatır. Farklı bilim alanlarında, bir araştırma ve daha çok bir karşılaştırma yöntemi olarak benimsenen tipoloji; herhangi bir eşya türünü tip olma açısından inceleyen yöntemdir. Aşağıdaki kısa incelememizde, tipoloji yöntemini genel olarak ele aldıktan sonra, bu yöntemin Sanat Tarihi alanında nasıl uygulanabileceği konusunda bir deneme sunmaya çalışacağız.
“Tipoloji” terimini doğuran “typos” sözü, Grekçede; darbe, iz, baskı, biçimlendirilmiş şey, figür, insan heykeli, örnek ve model anlamlarına gelmektedir1. Latincede, figür, imaj, alçak kabartma, karakter gibi anlamlar yüklenen “typus”2, Batı dillerine “type” olarak geçmiş ve genellikle, “tip ve model” gibi anlamları veren bir kelime olarak yaygın kullanım alanı kazanmıştır. Batı dilleri-Osmanlıca sözlüklerde “type”nin karşılığı, “enmuzec” olarak gösterilir ki, bu kelime “suret-i asliye”, “misal” anlamlarıyla3, bugünkü Türkçeye, “bir şeye esas olan şekil”, “örnek” olarak çevrilebilir.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Anadolu (Anatolia) Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selçuk Mülayim Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1976
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1976
Yayımlandığı Sayı Yıl 1976

Kaynak Göster

Chicago Mülayim, Selçuk. “SELÇUKLU PALMET MOTİFLERİNİN TİPOLOJİSİ”. Anatolia, sy. 20 (Ocak 1976). https://doi.org/10.1501/andl_0000000194.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.