Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

URARTU MEDENİYETİ

Yıl 1959, Sayı: 04, 0 - 0, 01.01.1959
https://doi.org/10.1501/andl_0000000059

Öz

Eski Şark dünyası iki bin yıldan falzla süren bir zaman boyunca büyük medeniyetler meydana getirdikten sonra milâttan önce seki­ zinci yüzyılda parlak devirlerinden sonuncusunu yaşıyordu. Kısa süren bu son parlak çağın ardından yeryüzünün önderliği şarktan garba intikal edecekti. Yeni kültür merkezleri Batı Anadolu kıyılarında kurulacak ve orada bugünkü Avrupa medeniyetinin temelleri atılacaktı.
Dünya tarihinin bu dönüm çağında şark âlemini Mısır, Fi­ nike, Babil, Asur, Hitit ve Urartu medeniyetleri tamsil ediyorlardı.
O sırada Anadolu’da orijinal bir medeniyet kurmuş olan Fryg’lcr ise garp dünyasına yönelmiş bir milletti E Yunanlılar denizci oldukları için onların şarkla temasları birinci derecede, Mısır’dan başka Akdeniz’in doğu kıyısı boyunca oturan milletlerle oluyordu. Bunlar Finikeliler ve o zaman şimali Suriye’de yerleşmiş olan Hititlerle, bir aralık Halep’e kadar inmiş olan, Urartulardı. Yunan gemileri bu li­ manlara kendi mamûllcrini bırakıyorlar oralardan da şarkın sihir ve füsun dolu dünyasının eserlerini alarak memleketlerine götürüyorlardı.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Anadolu (Anatolia) Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ekrem Akurgal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1959
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1959
Yayımlandığı Sayı Yıl 1959 Sayı: 04

Kaynak Göster

Chicago Akurgal, Ekrem. “URARTU MEDENİYETİ”. Anadolu, sy. 04 (Ocak 1959). https://doi.org/10.1501/andl_0000000059.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.