Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KAYSERİ-TOMARZA GEZİSİ ÜZERİNE NOTLAR VE "MİKDAT DEDE TÜRBESİ

Yıl 1974, Sayı: 18, - , 01.01.1974

Öz

Yaz aylarında Kayseri vc çevresinde yaptığımız inceleme gezilerin­ den biri Tomarza’ya oldu. Amacımız Tomarza’da (Panaglıia) kilisesini “VI. y.y.”1 görmekti.
Ancak Tomarza’nın ünlü büyük Manastır Kilisesinden bir şey kal­ mamıştı. Tomarza’hlar artık “Tomarza Kilisesi” diye, daha geç bir zamanda yapılmış kiliseyi (XIX. y.y.) biliyorlar (Şek. 1 “Kroki-plân”) Lev. I, 1).
Manastır Kilisesi gibi bu kilise de, doğaya bırakılmış denebilir.
Kilisenin içi de, dışı da bakımsız bir halde bulunmaktadır. Yapı, merkez­ leşmeye dönük boyuna düzeni içinde, bol yaldızlı, san-mavi-beyaz renk­ lerin egemen olduğu, daha çok bitkisel motiflerin bezediği bir süslemeye sahip bulunuyor. Yapının önündeki, yerli halkın yakın zamana kadar durduğunu söylediği, “ön bölmeden”, geriye birşey kalmamış. Bu kıs­ mın varlığım, geride kalmış taban döşemesi vc cephe duvarlarındaki bazı iz ve kalıntılar belirtmektedir

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Anadolu (Anatolia) Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fügen İlter Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1974
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1974
Yayımlandığı Sayı Yıl 1974 Sayı: 18

Kaynak Göster

Chicago İlter, Fügen. “KAYSERİ-TOMARZA GEZİSİ ÜZERİNE NOTLAR VE "MİKDAT DEDE TÜRBESİ”. Anadolu, sy. 18 (Ocak 1974).

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.