In this study, in vitro antimicrobial and antioxidant activity of Plagiomnium medium (Bruch & Schimp.), Leptodon smithii (Hedw.), Rhynchostegium alopecuroides(Brid.) A.J.E.Sm., Nogopterium gracile (Hedw.) Crosby & W.R.Buck, Pylasia polyantha (Hedw.) and Timmia bavarica (Hessl.) was investigated. The antimicrobial activity of prepared moss ethanol extracts was determined using the disk diffusion method against 20 strains. The DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) method was used to determine the antioxidant activity. As a result of the antimicrobial activity test, it was found to be effective against multi-drug resistant and standard Staphylococcus aureus strains, which is an important hospital infection. As a result of the antioxidant activity test, an antioxidant effect was observed in all samples, and it was determined that the P. medium sample had the highest effect with an EC50 value of 6.0826 μg/mL.
Antimicrobial activity Antioxidant activity Disk diffusion method DPPH Moss
Bu çalışmada, Plagiomnium medium (Bruch & Schimp.), Leptodon smithii (Hedw.), Rhynchostegium alopecuroides(Brid.) A.J.E.Sm., Nogopterium gracile (Hedw.) Crosby & W.R.Buck, Pylasia polyantha (Hedw.) ve Timmia bavarica (Hessl.)’nın in vitro antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Hazırlanan karayosunu etanol ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi 20 suşa karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteyi belirlemek için DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) yöntemi kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite testi sonucunda önemli bir hastane enfeksiyonu olan çoklu ilaca dirençli ve standart Staphylococcus aureus suşlarına karşı etki görülmüştür. Antioksidan aktivite testi sonucunda tüm örneklerde antioksidan etki gözlenmiş ve 6,0826 μg/mL EC50 değeri ile P. medium örneğinin en yüksek etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Antimikrobiyal aktivite Antioksidan aktivite Disk difüzyon yöntemi DPPH Karayosunu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 1 |