Aim
Ileus presents itself with acute abdominal pain and is important for being a reason for hospitalization and an indication of surgery. The purpose of this study is to analyze the relationship between Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR) and the time of hospitalization and the prognosis of the diseasein patients who admitted to emergency department with ileus.
Material and Methods
This was a retrospective study of abdominal pain patients who diagnosed with ileus and hospitalized to the General Surgery Department between January 1, 2013 and December 31, 2015 in the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital’s Emergency Service. The relationship between NLR and the duration of hospitalization and the rate of mortality was studied in the patients who are diagnosed with ileus.
Results
A total of 251 patients were included in this study. 143 (57%) of those patients were male and 108 (43%) were female. The median (min-max) NLR of the patients who died was found 11.65 (18.83-3.29), and of the patients who lived was found 5.21 (8.38- 3.30). Relationship between NLR and mortality was found statistically significant (Mann-Whitney U Test, p=0.03) but no significant difference was found between NLR and hospital length of stay (p = 0.818, Man-Whitney U test).
Conclusion
NLR is a cheap and widely accessible laboratory test. Our study was shown that it can be used for predicting mortality in patients with ileus. To our knowledge, no other study have been conducted to evaluate relationship between the NLR and prognosis of ileus. In addition to this, more prospective randomised studies in larger populations are needed for getting stronger evidence.
Amaç
Ileus akut karın ağrısı ile kendini gösterir ve bir hastaneye yatış ve operasyon nedeni olduğu için oldukça önemli bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, ileus ile acil servise başvuran hastalarda Nötrofil / Lenfosit oranı (NLR) ile hastanede kalış süresi ve hastalığın prognozu arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Gereç ve Yöntem
1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine karın ağrısı şikayeti ile başvurup ileus tanısı alarak Genel cerrahi servisine yatırılan hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak, ileus tanısı alan hastalarda NLO ile hastanede kalış süresi ve mortalite arasındaki ilişkisinin varlığı araştırıldı.
Bulgular
Çalışmaya toplam 251 hasta dahil edildi. Bunların 143’ünün (%57) erkek, 108’inin (%43) kadın olduğu tespit edildi. Nötrofil lenfosit oranı ve mortalite arasındaki ilişkiye bakıldı. Ölen hastaların N/L oranı 11.65 (18.83-3.29), yaşayan hastaların N/L oranı 5.21 (8.38-3.30) olarak tespit edildi. N/L oranı ile mortalite arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmakla birlikte (p=0.03, Man-Whitney U testi), N/L oranı ile yatış süresi arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0.818, Man-Whitney U testi).
Sonuç
NLO pratikte kullanılabilcek ucuz, kolay ulaşılabilir bir yöntemdir. Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre N/L oranının ileus tanılı hastaların prognozunu tahmin etmek için kullanılması anlamlı olabilir. Araştırmalarımıza göre literatürde N/L oranı ve ileus ile ilgili bu çalışma haricinde bir çalışma yoktur. Bu sebeple daha güçlü kanıtlar için farklı merkezlerde geniş hasta grupları ile yapılacak prospektif çalışmaların yapılması bu konuda yol gösterici olabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Orijinal Çalışma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 4 |