Aim: Emergency medicine physicians play a major role in the management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) exacerbations. In order to improve the adherence of emergency medicine physicians to current COPD guidelines, first of all, it is necessary to identify the group with less compliance with the guidelines. In our study, we aimed to investigate the awareness and adherence of emergency medicine physicians in Turkey to the recommendations of the GOLD 2019 guidelines for COPD exacerbation.
Material and Methods: We performed a descriptive and cross-sectional survey study. The survey was consecutively posted to all emergency medicine doctors who are contactable by electronic mail in Turkey. At the beginning of the survey, questions about the title of the partipicants, time of working as an emergency doctor, number of COPD patients seen per week were present and the rest of questions was about updated information and recommendations on the definition, treatment, and management of COPD exacerbation in the GOLD 2019 report.
Results: 68 emergency physicians (47 assistant physicians, 18 attending physicians, and 3 faculties) were included in the study. Regarding management of patients with hypercarbia and consequent respiratory acidosis, the adherence of the physicians working in the Training and Research Hospitals was found to be statistically significantly lower than the rest of the participants (p: 0.01). The percentage of attendings who prefer systemic steroid treatment by the guideline recommendation in the treatment of COPD exacerbation is 38.9% and the percentage of assistants is 26.1%, this difference was statistically significant (p: 0.005). The rate of emergency physicians working for more than 15 years who keeps the targeted oxygen saturation within the range recommended by the guidelines in patients presenting with COPD exacerbation is statistically significantly lower compared to other groups (p <0.001).
Conclusion: We found that emergency medicine physicians in Turkey have low rates of awareness and adherence to recent GOLD reports. Regardless of the employer hospital, work experience, and the average number of COPD patients seen, adherence rates revealed low. The rates of awareness and adherence to current guidelines need to be improved to reduce hospital admissions, health care costs, and mortality of COPD patients.
Emergency medicine Chronic Obstructive Pulmonary Disease GOLD guidelines
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) alevlenmelerinin yönetiminde acil tıp hekimleri büyük rol almaktadır. Acil tıp hekimlerinin güncel KOAH rehberlerine uyumunu arttırmak için öncelikle kılavuz önerilerine uyumu daha az olan grubu belirlemek gerekmektedir. Biz çalışmamızda, acil tıp hekimlerinin KOAH alevlenme yönetiminde Global Initiative For Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) 2019 rehberinin önerilerine farkındalığını ve uyumunu araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel bir anket çalışması olup, anket Türkiye'de elektronik posta ile ulaşılabilen tüm acil tıp hekimlerine ardıl şekilde gönderilmiştir. Anketin başlangıcında, katılımcının ünvanı, ne kadar süredir acil tıp hekimi olarak çalıştığı, KOAH alevlenme ile başvuran hastaların haftalık sayısı ile ilgili sorular sorulmuş ve anketin geri kalanında GOLD 2019 raporundaki KOAH alevlenme tanımı, tedavisi ve yönetimi ile ilgili güncellenen bilgi ve önerileri içeren sorulara yer verilmiştir.
Bulgular: 68 acil tıp hekimi (47 asistan hekim, 18 uzman hekim, 3 öğretim görevlisi) çalışmaya dahil edildi. Hekimlerin hiperkarbi ve buna ikincil solunumsal asidozu olan hastaları tedavi yönetimlerinin çalıştıkları hastaneye göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Bu hastaların tedavisinde BiPAP (Bi-level positive airway pressure) kullanılması gerektiğini düşünen katılımcılardan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan hekimlerin uyum oranının diğerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür (p:0.01). KOAH alevlenme tedavisinde kılavuz önerisine uygun olarak sistemik steroid tedavisi tercih eden uzmanların oranı %38.9 ve asistanların oranı %26.1 olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p:0.005). 15 yıldan uzun süredir çalışan acil tıp hekimlerinin, KOAH alevlenmesi ile başvuran hastalarda hedeflenen saturasyon değerini kılavuzun önerdiği aralıkta tutma oranı, diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktür (p<0.001).
Sonuç: Hekimlerin çalıştığı hastane, çalıştığı süre ve ortalama muayene edilen KOAH hasta sayısına göre uyum oranları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. KOAH hastalarının yeniden hastane başvurularını, sağlık bakım maliyetlerini ve mortalitesini azaltmak için güncel kılavuzların farkındalığının ve uyum oranlarının arttırılması gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Orijinal Çalışma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |