Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of Water Consumption in the Context of Public Health and Economics: The Case of Ankara

Yıl 2023, , 505 - 513, 31.08.2023
https://doi.org/10.18506/anemon.1272022

Öz

This study aims to examine water consumption, which is the most basic necessity of people, within the framework of public health and economics. While water is an important economic research topic because it is the most important and most widely used economic good, it is also one of the most common medical research topics in the context of public health since it is consumed by all individuals of all societies. The use of packaged water in places where healthy tap water is inaccessible has positive effects on public health. On the other hand, the use of unnecessary packaged water is a very important public health problem in today's global world as it means more plastic waste. In our study, one of the most important variables affecting the consumption of packaged water, the parameter of trust in tap water, was analysed in Ankara by associating it with the concept of income level. As a result of the statistical analyses, it was determined that there was no statistical relationship between the income level with the use of packaged water and trust in tap water variables. In addition, it has been determined that there is a negative relationship between trust in tap water and packaging water usage variable. This result refuted the established claims that income level is the main determinant of water consumption preference.

Kaynakça

  • Bishop, G., Styles, D., & Lens, P. N. (2021). Environmental performance of bioplastic packaging on fresh food produce: A consequential life cycle assessment. Journal of Cleaner Production, 317, 128377.
  • Ekundayo, T. C. (2021). Prevalence of emerging torque teno virus (TTV) in drinking water, natural waters and wastewater networks (DWNWWS): A systematic review and meta-analysis of the viral pollution marker of faecal and anthropocentric contaminations. Science of The Total Environment, 771, 145436.
  • Güler, Ç. (2012). Çevre Sağlığı. Ankara, Yazıt Yayınları, 248.
  • Koelmans, A. A., Nor, N. H. M., Hermsen, E., Kooi, M., Mintenig, S. M., & De France, J. (2019). Microplastics in freshwaters and drinking water: Critical review and assessment of data quality. Water research, 155, 410-422.
  • Pamuk,R, (2019) Water Quality/Safety Perceptions Among People Using Tap Water In Metropolitan Ankara,
  • Tokmak, B., Capar, G., Dilek, F. B., & Yetis, U. (2004). Trihalomethanes and associated potential cancer risks in the water supply in Ankara, Turkey. Environmental Research, 96(3), 345-352.
  • Tekbaş, F.Ö. (2010). Çevre Sağlığı. Ankara, Gülhane Askeri Tıp Yayınevi.

Analysis of Water Consumption in the Context of Public Health and Economics: The Case of Ankara

Yıl 2023, , 505 - 513, 31.08.2023
https://doi.org/10.18506/anemon.1272022

Öz

Bu çalışmanın amacı insanların en temel zorunlu ihtiyacı olan su tüketimini halk sağlığı ve ekonomi bilimi sistematiği içerisinde incelemektir. Su, en önemli ve kullanımı en yaygın ekonomik mal olması hasebiyle önemli bir ekonomik araştırma konusu iken, aynı zamanda tüm toplumların tüm bireyleri tarafından tüketildiği için de halk sağlığı bağlamında en yaygın tıbbi araştırma konularından birisidir. Sağlıklı şebeke suyunun ulaşılmaz olduğu yerlerde ambalajlı su kullanımının halk sağlığı üzerinde olumu etkileri olmaktadır. Öte yandan gereksiz ambalajlı su kullanımı, daha fazla plastik atık anlamına geldiği için, günümüz global dünyasında çok önemli bir halk sağlığı sorunu olmaktadır. Çalışmamızda ambalajlı su tüketimini etkileyen değişkenlerin en önemlilerinden biri olan şebeke suyuna olan güven parametresi, gelir düzeyi kavramı ile ilişkilendirilerek, Ankara’da derinlemesine incelenmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda gelir düzeyi ile ambalajlı su kullanımı ve şebeke suyuna güven değişkenleri arasında istatitiksel bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, şebeke suyuna güven ile ambalajı su kullanımı değişkenleri ise arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç gelir düzeyinin su kullanım tercihinin temel belirleyicisi olduğu şeklindeki yerleşik iddiaları çürütmüştür.

Kaynakça

  • Bishop, G., Styles, D., & Lens, P. N. (2021). Environmental performance of bioplastic packaging on fresh food produce: A consequential life cycle assessment. Journal of Cleaner Production, 317, 128377.
  • Ekundayo, T. C. (2021). Prevalence of emerging torque teno virus (TTV) in drinking water, natural waters and wastewater networks (DWNWWS): A systematic review and meta-analysis of the viral pollution marker of faecal and anthropocentric contaminations. Science of The Total Environment, 771, 145436.
  • Güler, Ç. (2012). Çevre Sağlığı. Ankara, Yazıt Yayınları, 248.
  • Koelmans, A. A., Nor, N. H. M., Hermsen, E., Kooi, M., Mintenig, S. M., & De France, J. (2019). Microplastics in freshwaters and drinking water: Critical review and assessment of data quality. Water research, 155, 410-422.
  • Pamuk,R, (2019) Water Quality/Safety Perceptions Among People Using Tap Water In Metropolitan Ankara,
  • Tokmak, B., Capar, G., Dilek, F. B., & Yetis, U. (2004). Trihalomethanes and associated potential cancer risks in the water supply in Ankara, Turkey. Environmental Research, 96(3), 345-352.
  • Tekbaş, F.Ö. (2010). Çevre Sağlığı. Ankara, Gülhane Askeri Tıp Yayınevi.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ümit Güner 0000-0001-9630-8373

Rifat Pamuk 0000-0001-7203-8620

Şemsi Mustafa Aksoy 0000-0003-3197-5655

Erken Görünüm Tarihi 30 Ağustos 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2023
Kabul Tarihi 9 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Güner, Ü., Pamuk, R., & Aksoy, Ş. M. (2023). Analysis of Water Consumption in the Context of Public Health and Economics: The Case of Ankara. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(2), 505-513. https://doi.org/10.18506/anemon.1272022

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.