Araştırma Makalesi

Türkiye ve Merkezi Asya Ülkeleri: Uluslararası Ticaretin Lojistik Performans Endeksine Etkisi

Cilt: 12 Sayı: 2 30 Ağustos 2024
PDF İndir
EN TR

Türkiye ve Merkezi Asya Ülkeleri: Uluslararası Ticaretin Lojistik Performans Endeksine Etkisi

Öz

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, Orta Asya Bölgesinde bulunan Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Türkiye, oluşan yeni dünya devletleriyle tarihten günümüze kadar süregelen kültür birliğine sahip olmanın yanı sıra gelişen olumlu ilişkilere de sahiptir. Yapılan bu araştırma ile Türkiye’nin ve Merkezi Asya ülkelerinin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan) bazı ekonomik göstergelerinin (doğrudan yabancı yatırımlar, dış açıklık, brüt sermaye oluşumu) ve özgürlük değerlerinin (yatırım özgürlüğü ve ticaret özgürlüğü) Lojistik Performans Endeksi’ ne etkisi incelenmiştir. Türkiye ve Merkezi Asya ülkeleri arasındaki uluslararası ticaretin ve bu sürece hizmet eden lojistik sektörünün anahtar rol oynaması çalışmayı önemli kılmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde Merkezi Asya ülkeleri ile Türkiye arasında ki ticaret birliğinin öneminin artacağı bir gerçektir. Çalışmada yapılacak olan analizler ile bu sürece katkı sağlamak ta amaçlanmaktadır. Araştırmaya konu olan ülkelerin verilerine World Data ve Heritage Foundation veri kaynaklarından ulaşılmıştır. Elde edilen veriler ekonometrik analiz olan Tobit yöntemi ile analiz edilmiştir. Ulaşılan bulgulara göre; kontrol grubu değişkenleri olan ticaret özgürlüğü ve yatırım özgürlüğü değerlerinin Lojistik Performans Endeksini pozitif yönlü etkilediği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdyldaeva, Z. (2019). Orta Asya Jeopolitiği ve Jeoekonomisinde Kırgızistan’ın Yeri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi'nden edinilmiştir. (Tez No:583249)
  2. Acar, M. F. (2021). Lojistik Performans İndeks: Türkiye-Avrupa Birliği Karşılaştırması. International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences. 33 (3), 422-428.
  3. Akdiş, M. (2007). Dünyada ve Türkiye’de Yabancı Sermaye Yatırımları ve Beklentiler. http://makdis.pamukkale.edu.tr/ysermaye.htm
  4. Alkan, G. (2021). Merkezi Asya ve Kafkas Geçiş Ekonomileri Sosyal Ağ Analizi. Gaziantep University Journal of Social Sciences. 20(2), 414-427. DOI: 10.21547/jss.745258.
  5. Amemiya, T. (1985). Advanced Econometrics. Harvard University Press. Cambridge, Massachusetts. Ss. 521
  6. Atal, S. (2003). Central Asian Geopolitics and US Policy in the Region: ThePost 11 September Era. Mediterranean Quarterly. 14(2), 95-109.
  7. Çakmak, Ö. A. (2017). Orta Asya: Bölgesel Entegrasyon Girişimleri ve Öneriler. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 17 (33), 2148-3043.
  8. Çatalbaş, N. (2014). The Role of Logistics Services in Development of Foreign Trade in Central Asia. International Conference of Eurasian Economies. 447-455.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası Lojistik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

29 Ağustos 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

18 Ocak 2024

Kabul Tarihi

10 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bozkurt, T., & Karaköy, Ç. (2024). Türkiye ve Merkezi Asya Ülkeleri: Uluslararası Ticaretin Lojistik Performans Endeksine Etkisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 469-480. https://doi.org/10.18506/anemon.1421671

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.