Araştırma Makalesi

Yeni Dünya’ya (Amerika) Eski Dünya’dan Bakmak: Târîh-i Hindi Garbî’de Hayvanlar

Cilt: 13 Sayı: 2 30 Ağustos 2025
PDF İndir
TR EN

Yeni Dünya’ya (Amerika) Eski Dünya’dan Bakmak: Târîh-i Hindi Garbî’de Hayvanlar

Öz

Geçmişte Yeni Dünya olarak adlandırılan Amerika kıtasının keşfi, dünya tarihinde önemli bir dönüşüme sebep olmuştur. Kıtayla ilgili Osmanlı Türkçesiyle kaleme alınan ilk müstakil çalışma olan Târîh-i Hindî Garbî, 16. yüzyılda yazılmış olup, Osmanlıları keşfedilmekte olan Amerika kıtasının yeraltı ve yerüstü zenginliklerinden faydalanabilmeleri için keşif seferlerine katılmaya teşvik etmiştir. Yeni kıtanın coğrafyasını, madenlerini, fauna ve florasını anlatan bu eser, aynı zamanda kıtadaki hayvanlar hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Bu çalışma, Târîh-i Hindî Garbî adlı eserin, Osmanlı doğa tarihi yazını içindeki yerini, Amerika kıtasında yaşayan hayvanlar özelinde incelemektedir. Kıtanın keşfine dair literatür, karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve eserin Osmanlı doğa bilimine olan katkıları irdelenmiştir. Daha çok gözleme dayalı bilgiler aktarması bakımından kendisinden önceki acâibü’l-mahlûkât türü eserlerden belli ölçüde ayrışan metin, balık adamlar gibi bazı efsanevi varlıklara yer vermesiyle bu geleneğin bir devamı niteliğini de taşır. Târîh-i Hindî Garbî, bizon, manati, tapir, armadillo ve sinek kuşu gibi Amerika’ya özgü canlıları tanıtırken, bunlardan bazılarını resimlemiş ve bu hayvanların özelliklerini aktarmıştır. Ayrıca eser, Amerika’nın yerli dillerindeki bazı kelimelerin Osmanlı Türkçesine ilk kez aktarıldığı bir metin olması bakımından da büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdurrahman Efendi, B. (1288). Tercüme-i seyahatname-i Brezilya. Matbaa-i Âmire.
  2. Adıvar, A. A. (1970). Osmanlı Türklerinde ilim. Remzi Kitabevi.
  3. Afyoncu, E. (2003). Mehmed Said Paşa, Yirmisekizçelebizâde. İçinde Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (C. 28, ss. 524-526). TDV Yayınları.
  4. Ahmed Vefik Paşa. (1293). Lehce-i Osmânî (C. 2). Tabhâne-i Âmire.
  5. Ak, M. (2004). Osmanlı Coğrafya çalışmaları. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 4, 163-212.
  6. Arnold, D. (1995). Coğrafi keşifler tarihi. Alan Yayıncılık.
  7. Babinger, F., İbrahim Müteferrika, Beşikçi, M., Kuran-Burçoğlu, N., & Kiel, M. (Ed.). (2004). Müteferrika ve Osmanlı matbaası. Tarih Vakfı Yurt Yayınları. balina—Nişanyan Sözlük. (t.y.). Geliş tarihi 11 Temmuz 2025, gönderen https://www.nisanyansozluk.com/kelime/balina.
  8. Boorstin, D. J. (1996). Keşifler ve buluşlar: İnsanın kendini ve dünyayı araştırmasının öyküsü (Fatoş Dilber, Çev.). Türkiye İş Bankası.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Coğrafyası Arkeolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Ağustos 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Ağustos 2025

Gönderilme Tarihi

4 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

4 Ağustos 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İğdi, A. (2025). Yeni Dünya’ya (Amerika) Eski Dünya’dan Bakmak: Târîh-i Hindi Garbî’de Hayvanlar. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 1133-1188. https://doi.org/10.18506/anemon.1691263

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.