KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK

Cilt: 1 Sayı: 1 16 Mart 2015
PDF İndir
TR

KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK

Öz

Son yıllarda üzerinde önemle durulan konulardan biri de girişimcilik ve girişimci kültürün toplumlar arasında gösterdiği farklılıklardır. Girişimciliğin öneminin artması, ekonomilerin iktisadi ve sosyal gelişimi açısından hayati işlev görmesiyle yakından ilişkilidir. Girişimcilik, ülkelerin kalkınmasında, teknolojinin gelişmesinde büyük rol oynarken, ayrıca ülkenin sanayileşmesine, endüstriyel çeşitliliğine ve rekabet gücünün düzeyine de önemli katkılar sağlamaktadır. Giderek artan girişimcilik faaliyetleri, durgun ekonomileri harekete geçirmekte, yeni iş alanlarının oluşturulmasına ve istihdam sorunlarının çözümüne yardımcı olmaktadır. Girişimcilik, aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler açısından ekonomik büyüme için vazgeçilmez bir araç olarak görülmektedir. Bu olgu, bugün için gelişmiş ekonomiler dahil olmak üzere küresel ölçekte kabul görmektedir. Girişimcilik, sosyal ve kültürel yapının olanaklarıyla yakından ilişkilidir. Bazı toplumlarda girişim ruhu ve coşkusu baskılanırken, bazılarında teşvik edilmektedir. Girişimciliğin genel kabul görmüş tanımı içinde yer alan “risk alabilme gücü” ve “yeniliklere açık olma” geleneksel toplumlarda zayıf kalabilmektedir. Geleneksek toplumlarda, düzeni değiştirmek ve alışılmış kalıpların dışına çıkmak hoş görülmez ve bastırılmak istenir. Bunu çözmek ve girişimci ruhtan olabildiğince yararlanmak adına yabancı girişimcilik devreye girmektedir. Türkiye’nin bugüne kadar yeterince yararlanamadığı yabancı girişimci (yabancı sermaye) kavramı, Türk ekonomisinin küresel düzeyde rekabet edebilen bir ekonomiye dönüşümü için önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye’nin yabancı girişimciden en üst düzeyde yararlanabilmesi için oluşturulması gereken ekonomik ve politik yapı üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alada, D.(2001). “İktisadi Düşünce Tarihinde Girişimcilik Kavramı Üzerine Notlar”, I.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 23:47-52.
  2. Aytaç, Ö.(2006). “Girişimcilik: Sosyo-Kültürel Bir Perspektif”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15:139-160.
  3. Aytaç, Ö. ve İlhan, S. (2007). “Girişimcilik ve Girişimci Kültür: Sosyolojik Bir Perspek- tif. http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/articles/2007/18/Oaytac-Sılhan. Pdf,). Erişim Tarihi: 12.02.2012
  4. Çarıkçı, İ.H. ve Koyuncu, O. (2010). Bireyci-Toplumcu Kültür ve Girişimcilik Eğilimi Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Mehmet Akif Ersoy Üni- versitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2(3):1-18.
  5. Coşkun, M. (2009). Kültürün Girişimciliğe Etkileri. http://www.hrturkiye.com/index. php/kulturun-girisimcilige-etkileri/. Erişim Tarihi: 18.02.2012.
  6. Demirel, E. ve Tikici, M. (2004). Kültürün Girişimciliğe Etkileri. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. ss. 49-58.
  7. Döm, S. (2006). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
  8. Erdoğmuş, N. (2007). Aile İşletmeleri Yönetim Devri ve İkinci Kuşağın Yetiştirilmesi. İGİAD Yayınları: 6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Filiz Erataş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

16 Mart 2015

Gönderilme Tarihi

16 Mart 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Nur, H., & Erataş, F. (2015). KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 155-171. https://izlik.org/JA85TZ69MU
AMA
1.Nur H, Erataş F. KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;1(1):155-171. https://izlik.org/JA85TZ69MU
Chicago
Nur, Hayriye, ve Filiz Erataş. 2015. “KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 (1): 155-71. https://izlik.org/JA85TZ69MU.
EndNote
Nur H, Erataş F (01 Mart 2015) KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 1 155–171.
IEEE
[1]H. Nur ve F. Erataş, “KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK”, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 155–171, Mar. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85TZ69MU
ISNAD
Nur, Hayriye - Erataş, Filiz. “KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1/1 (01 Mart 2015): 155-171. https://izlik.org/JA85TZ69MU.
JAMA
1.Nur H, Erataş F. KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;1:155–171.
MLA
Nur, Hayriye, ve Filiz Erataş. “KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy 1, Mart 2015, ss. 155-71, https://izlik.org/JA85TZ69MU.
Vancouver
1.Hayriye Nur, Filiz Erataş. KÜLTÜR FARKLILIKLARI EKSENİNDE GİRİŞİMCİLİK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLER VE YABANCI GİRİŞİMCİLİK. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mart 2015;1(1):155-71. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85TZ69MU

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.