İbni Haldun’un Devlet Anlayişi Çerçevesinde “Refah Devleti” ve “İktisadi Kalkinma” Düşüncesi

Cilt: 3 Sayı: 1 13 Mayıs 2015
PDF İndir
EN TR

İbni Haldun’un Devlet Anlayişi Çerçevesinde “Refah Devleti” ve “İktisadi Kalkinma” Düşüncesi

Öz

İbni Haldun’un düşünce sisteminde asabiyyet olgusu toplumların bir devlet kurmasının itici gücüdür. İbni Haldun devleti iktisadi hayatta karar alıcı bir mekanizma olarak görmez. Devlet iktisadi faaliyetlerin yürütülmesi için güvenli ve adaletli bir ortamın oluşturulmasını sağlamalıdır. Devlet, toplumu iç ve dış tehlikelerden korur ve otoritesini güçlü bir askeri örgütlenmeden alır. Devletin siyasi otorite olarak sağlayacağı adil, hak ve özgürlüklerin korunduğu ortam iktisadi refahın belirleyicisidir. Devletin geliştiği ve iktisadi açıdan refahın arttığı dönemde toplumda iktisadi açıdan bir rahatlık oluşur. Bu süreci devlet iyi yönetmelidir, israftan kaçınmalıdır. Aksi halde devletin zayıflaması sonrasında çöküşü ve yıkılışı kaçınılmaz olur.

İktisadi kalkınma süreci, sosyoekonomik ve kültürel tüm olguları bütünleştirerek bir refah toplumu oluşturur. İktisadi kalkınma sürecini besleyen önemli unsurlardan bir tanesi, toplumdaki değerlerdir. İktisadi refah artışının sağlandığı, kalkınmanın planlandığı dönemlerde toplumun ahlaki değerleri göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Ahlaki değerlerin korunarak iktisadi faaliyetlerin yürütülmesi önemlidir. Bu değerler dikkate alınmazsa, sosyal yönü eksik iktisadi kalkınma planları ortaya çıkar.

 

Anahtar Kelimeler: İbni Haldun, Mukaddime, Asabiyyet, Devlet, İktisadi Kalkınma, Emek.

JEL Sınıflandırılması: B10, B31, N00, O10

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albayrak. A. (2000), “Bir Medeniyet Kuramcısı Olarak İbn-i Haldun”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9(9).
  2. Azarkan, A. Ezeli (2003), “İbn-i Haldun ve Devlet”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:4.
  3. Boulakia, Jean David C. (1971), “Ibn Khaldun: A fourteenth-Century Economist”, Journal of Political Economy, Volume 79, No. 5, September-October, 1105-1118.
  4. Çiftçi, A. ve Yılmaz, N. (2013). “İbn Haldun’un Siyaset Teorisi ve Siyasal Sistem Sınıflandırması”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 8/7, 83-93.
  5. Erol, Sevgi Işık (2012), “İktisadi Kalkınmada Değerlerin Rolü,” Çalışma İlişkileri Dergisi, Temmuz 2012, 3(2), 49-65.
  6. Falay, N. (1978), İbni Haldun’un İktisadi Düşünceleri, İstanbul: İ.Ü. İktisat Fakültesi Maliye Enstitüsü.
  7. Haftacı, V. (2014), Büyük Boşluk, Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  8. Haldun, İ. (1968), Mukaddime, (Çev. Zakir Kadiri Ugan), Cilt 1, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları’ndan aktaran: KOZAK, İ.E. (1999). İbn Haldun’a Göre İnsan-Toplum-İktisat, Adapazarı: Değişim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

13 Mayıs 2015

Gönderilme Tarihi

13 Mayıs 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yılmaz Genç, S. (2015). İbni Haldun’un Devlet Anlayişi Çerçevesinde “Refah Devleti” ve “İktisadi Kalkinma” Düşüncesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 141-154. https://doi.org/10.18506/anemon.56503

Cited By

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.