Araştırma Makalesi

Feodal Topluma Alternatif Bir Bakış: Tipler

Cilt: 6 Sayı: 6 2 Aralık 2018
PDF İndir
EN TR

Feodal Topluma Alternatif Bir Bakış: Tipler

Öz

Bu çalışma sosyal tiplerin toplumu anlamada nasıl kullanılabileceği düşüncesinin ürünüdür. Toplum kendisini oluşturan insanlar olmadan anlaşılamaz bir bütündür. Bu çerçevede sosyal tip düşüncesi topluma dair sağladığı alternatif bakış açıları nedeniyle önemlidir. Belirtilenler neticesinde Feodal Avrupa, çalışmadaki sosyal tiplerin analiz alanı olarak seçilmiştir. Feodal Avrupa, toplumsal tip olarak da ifade edilebilecek başlıca üç toplumsal tabakadan oluşmuştur. Bunlar; Soylular, Din Adamları ve Serflerdir. Ancak çalışma aynı zamanda tacir olarak adlandırılan ek bir sosyal tip üzerinde daha durmaktadır. Çünkü tacir feodal toplum içerisinde diğer tiplerle girdiği etkileşim dolayısıyla ayrıcalıklı bir konumdadır. Bu yüzden Feodal toplumu anlamak için tacir önemli bir noktadadır. Bu çerçevede dört sosyal tip üzerinden incelenen Feodal Avrupa toplumu güvenlik ilişkileri, üretim, tabiiyet ve ticaret üzerinden şekillenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ATSIZ, B. & ORAN, H. (1956). Ortaçağ Tarihi 2. İstanbul: İnkılap Kitapevi.
  2. AYDEMİR, M. A. (2014). Sosyal Alanın Tipleştirilmesi: Toplumsal Tipler. Sosyoloji Divanı, 3, 9-12.
  3. BAKER, U (2012). Beyin Ekran. (der. Ege Berensel). İstanbul: Birikim Yayınları.
  4. BAKER, U. (2014). Kanaatlerden İmajlara. (çev. Harun Abuşoğlu). İstanbul: Birikim Yayınları.
  5. BERGER, P. L., & LUCKMANN, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşası. (çev. Vefa Saygın Öğütle). İstanbul: Paradigma Yayıncılık.
  6. BLOCH, M. (1997). Feodal Toplum. (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay). Ankara: Opus Yayınları.
  7. ERDEM, T. vd. (2009). Feodaliteden Küreselleşmeye: Temel Kavram ve Süreçler. (Ed. Tevfik Erdem). Ankara: Lotus Yayınevi.
  8. ERİM, N. (2011). İktisadi Düşünce Tarihi. Kocaeli: Umuttepe Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hüseyin Özil *
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-0194-3727
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

2 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

13 Eylül 2017

Kabul Tarihi

26 Nisan 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Özil, H. (2018). Feodal Topluma Alternatif Bir Bakış: Tipler. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(6), 859-867. https://izlik.org/JA76BF78MJ

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.