Araştırma Makalesi

Kromit ve Manyetit Cevherlerinin Sanatsal Camlarda Kullanımı

Cilt: 6 Sayı: 3 11 Nisan 2018
PDF İndir
TR EN

Kromit ve Manyetit Cevherlerinin Sanatsal Camlarda Kullanımı

Öz

Hem estetik hem dekoratif bir malzeme olan cam özellikle sanatsal ifade için eşsiz bir seçenektir. Cam sanatçıları eserlerinin estetik değerini geliştirmek için üretim aşamasında veya nihai ürün üzerinde çeşitli dekorlama teknikleri kullanmaktadırlar. Camların renklendirme ve dekorasyonunda kullanılan ticari pigmentler yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmak zorundadırlar, bu nedenle üretim maliyetleri yüksektir. Bu çalışmada, renklendirici saf oksit ve bileşiklere kıyasla maliyeti daha düşük olan seramik hammaddeler kullanılmış, sanatsal camlardaki renk ve doku etkileri araştırılmıştır. Bu tür farklı dekoratif çalışmalar özgün bireysel tasarımların yolunu açmaktadır. Bu doğrultuda manyetit ve kromit cevherleri belli bir tane boyutuna getirilmiş ve daha sonra sanatsal camlardaki etkileri incelenmiştir. Manyetit ve kromit kullanımı sıcak cam yüzeylerine dereceli renk tonları ve homojen dağılım etkisi kazandırmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abidin, S. Z., Legino, R., Noor, H. M., Vermol, V. V., Anwar, R., & Kamaruzaman, M. F. (Eds.). (2016). Proceedings of the 2nd International Colloquium of Art and Design Education Research (i-CADER 2015). Singapore: Springer.
  2. Bessmertnyi, V. S., Min'ko, N. I., Krokhin, V. P., Semenenko, S. V., & Osykov, A. I. (2003). Trends in Contemporary Methods for Decoration of Glass and Glass Articles (A Review). Glass and Ceramics, 60(11), 364-366.
  3. Carter, C. B., & Norton, M. G. (2007). Ceramic materials: science and engineering. USA: Springer Science & Business Media.
  4. Janssens, K. H. (Ed.). (2013). Modern Methods for Analysing Archaeological and Historical Glass. UK: John Wiley & Sons.
  5. Langhamer, A. (2003). The Legend of Bohemian Glass: A Thousand Years of Glassmaking in the Heart of Europe. Tigris: Spol.S.R.O.
  6. Lynn, M. D. (2004). American Studio Glass, 1960-1990. USA: Hudson Hills.
  7. Norman, B. (2012). Engraving and Decorating Glass: Methods and Techniques. Canada: Courier Corporation.
  8. Rasmussen, S. C. (2012). How Glass Changed the World: The History and Chemistry of Glass from Antiquity to the 13th Century. USA: Springer Science & Business Media.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

11 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

20 Aralık 2017

Kabul Tarihi

12 Şubat 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Özkaya, E., & Yeşilay, S. (2018). Kromit ve Manyetit Cevherlerinin Sanatsal Camlarda Kullanımı. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(3), 359-363. https://doi.org/10.18506/anemon.369253

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.