Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nohutun Değişik Çeşit ve Nem Özelliklerine Göre Kırılma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Yıl 2002, Cilt: 08 Sayı: 01, 73 - 76, 01.01.2002
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000715

Öz

Bu çal ışmada beş farkl ı nohut çeşidinin s ı kıştı rma yükü alt ı ndaki mekanik davran ışı belirlenmiştir. Deneyler dört değ işik nem seviyesi, üç farkl ı deformasyon h ı z ı ve iki farkl ı yükleme ekseninde yap ı lm ışt ı r. Deney sonuçlar ı nem içeriğ indeki art ışı n kı rı lma kuvvetini azalt ı rken deformasyon enerjisini art ı rd ığı n ı göstermiştir. Bunun yan ı nda, deformasyon h ı z ı artt ı kça kı r ı lma kuvveti artmakta; deformasyon enerjisi ise azalmaktad ı r.

Kaynakça

  • Anonim, 2001. Tar ı m İ statistikleri Özeti. 1980-1999. Ba şbakanl ı k Devlet istatistik Enstitüsü Yay ı nları , Ankara.
  • Alayunt, F. N. 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay ı nlar ı , No:541, İ zmir.
  • Gunasekaran, S. and M. R. Paulsen, 1985. Breakage resistance of corn as a function of drying rates. Transaction of the ASAE, 28 (6) 2071-2076.
  • Paulsen, M. R. 1978. Fracture resistance of soyabeans to compressive loading. Transaction of the ASAE, 21 (6) 1210-1216.
  • Oloso, A. O. and B. Clarke, 1993. Some aspects of strength properties of cashew nuts. J. of Agric. Eng. Res., 55, 27-43.
  • Zoerb, G. C. and C. W. Hali, 1960. Some mechanical and rheological properties of grains. J. of Agric. Eng. Res., 55, 27-43.
  • Waananen, K. M. and M. R., Olcos, 1988. Failure properties of yellow-dent corn kernels. Transaction of the ASAE, 31 (6) 1816-1827.

Determination of Cracking Characteristics of Chickpea According to Different Varieties and Moisture Levels

Yıl 2002, Cilt: 08 Sayı: 01, 73 - 76, 01.01.2002
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000715

Öz

In this study, mechanical behaviour of five various chickpea varieties was determined under compression load. Tests were made for four moisture level, three deformation speeds and two loading axis. Experimental results showed that, moisture level decreases rupture force but increases deformation energy, However, deformation speed increases rupture force but decreases deformation energy.

Kaynakça

  • Anonim, 2001. Tar ı m İ statistikleri Özeti. 1980-1999. Ba şbakanl ı k Devlet istatistik Enstitüsü Yay ı nları , Ankara.
  • Alayunt, F. N. 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay ı nlar ı , No:541, İ zmir.
  • Gunasekaran, S. and M. R. Paulsen, 1985. Breakage resistance of corn as a function of drying rates. Transaction of the ASAE, 28 (6) 2071-2076.
  • Paulsen, M. R. 1978. Fracture resistance of soyabeans to compressive loading. Transaction of the ASAE, 21 (6) 1210-1216.
  • Oloso, A. O. and B. Clarke, 1993. Some aspects of strength properties of cashew nuts. J. of Agric. Eng. Res., 55, 27-43.
  • Zoerb, G. C. and C. W. Hali, 1960. Some mechanical and rheological properties of grains. J. of Agric. Eng. Res., 55, 27-43.
  • Waananen, K. M. and M. R., Olcos, 1988. Failure properties of yellow-dent corn kernels. Transaction of the ASAE, 31 (6) 1816-1827.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Mustafa Vatandaş Bu kişi benim

Recai Gürhan Bu kişi benim

Mustafa Çetın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2002
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 08 Sayı: 01

Kaynak Göster

APA Vatandaş, M., Gürhan, R., & Çetın, M. (2002). Nohutun Değişik Çeşit ve Nem Özelliklerine Göre Kırılma Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 08(01), 73-76. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000715

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).