Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Güvene dair-1

Yıl 2005, Sayı: 21, 0 - 0, 01.01.2005
https://doi.org/10.1501/antro_0000000294

Öz

ttttanın amaçları koşullara ilişkin algınından bağımsız bir güven kavramsallaştırmnsıntn gündelik yaşamla ilişkilini kurmak kolay değildir.
Pratikte günvn, insanın amaçlanna ubsm.ık için gereksindiği güçlere ne denli dayanabileceğine dair inancı ya da beklentisidir. Amaçlar şuurlu, rasyonel ifadekndirikbikn türde oldukları gibi, ditkndirtleme>'cn. bölinç dışs vc'^ttfndinneleri harehiyle sanal, aşkın nitelikte de olabilirler. Varlıklar ’fc'cfya) amaçlarla ilgili zarar görme korkusundan uzak olnuyla. varlıkları geliştirme ve amaçlara ulanma ümidi kutuplan arasında kurulan dengeyi yansıttığı düşünülerek gü^ıen, Mertun Deutsch'dan mülhem bîr ifadeyle, insanın korktuğunu dejil. umduğunu bulacağına dair inancı yn da beklentisi olarak Unımlanmıştır. Güven bu şekilde kavramsallaştırılıp unıınlandığtnda gerek çağcıl, gerekse verili toplumun özgül koşullarıyla, kûltihlc ilişkilendiiılip anlamlandırılnusında dört husus önem kazanır.
Birincisi, güven ber şeyden örx>e bir güvenlik duygusudur, asgari içeriğini, bireyin amaçlarıyla ilgili ber bingi btr zarar görmeme beklentisi oluşturur.
İkincisi, güvenlik duygu.sunun tesisi kadar» v'arlıklarını geliştirme ümidi de bireyin arkalanabileceği güçlerin neler olduğuyla yakından ilgilidir.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Antropoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İ. Atilla Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2005
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Çelik, İ. A. (2005). Güvene dair-1. Anthropology(21). https://doi.org/10.1501/antro_0000000294

17919

Antropoloji’de yayımlanan makaleler ve diğer yazıların tümünün yayın hakkı Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) altında lisanslanmıştır. Yani yayımlanan makale ve diğer muhtelif yazılar, başka yayınlarda ancak uygun referans gösterilerek, lisansa bağlantı sağlanarak, değişiklik yapıldıysa belirtilerek ve ticarî amaç gütmeyerek kullanılabilirler. Kısaca yazar(lar) veya okuyucu(lar) herhangi bir maddî çıkar gözetmeksizin, Antropoloji’deki yayınları basılı ve/veya elektronik olarak çoğaltmakta ve/veya yaymakta özgürdürler. Bu durum yine de lisans sahibi olarak Antropoloji’nin sizi ve çalışmanızı onaylayacağı anlamına gelmek zorunda değildir.
Budapeşte Açık Erişim Girişimi