For the last few decades, global halal industry projections have demonstrated a highly increasing demand for halal products, in case of either halal food or halal services. Among Muslim and even non-Muslim consumers, halal products have been esteemed as a healthy, high quality, reliable and hygienic choice. A great number of local and regional institutions and organizations have been actively engaged in the global halal sector. However, a few institutions have been recognized by each other, in other words, accredited. Researchers have pointed out the need for unique standardized and accredited halal institution, organization or implementation, worldwide. Despite of its relatively small geographical area, Singapore have launched a globally recognized halal certificate subsequently after Malaysia since late 1970’s. Singapore has many implementations regarding halal lifestyle serving the halal accreditation and standardization of the global halal sector. As far as concerned, those implementations can be stated as zoning strategies, halal trustmarks and brand management, integration of halal standardization with both state institutions and Islamic law provisions, and last but not the least, digital infrastructure technologies. Therefore, the aim of this study is to analyse the halal certification system of Singapore critically through the perspective of halal lifestyle.
Halal certification Halal accreditation Singapore/MUIS Halal Standards
Dünya genelinde yapılan araştırmalarda gerek gıda gerekse hizmet sektörlerinde helal ürünlere talep artışı gözlemlenmektedir. Helal ürünler sadece Müslümanlar tarafından değil diğer kitleler tarafından da daha sağlıklı, daha kaliteli, daha güvenilir ve daha hijyenik bulunarak gittikçe artan bir oranda talep edilmektedir. Global helal sektöründe yerel ve bölgesel yüzlerce kurum ve kuruluş olmasına rağmen çeşitli akreditasyon kurumları bünyesindeki akredite kurum sayısı onlu rakamlarla ifade edilmektedir. Dünya genelinde kabul gören bir helal standardizasyon ve akreditasyon kurum, kuruluş ya da uygulamasına ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir. Helal sektöründe Singapur, coğrafi yüz ölçümü küçük bir ülke olmakla beraber Malezya’nın ardından helal sertifikasını uygulamaya ilk koyan ülke olarak global faaliyetler yürütmektedir. Singapur, Müslüman nüfusu yoğun olan ve helal sertifikasyonuna önem veren Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin sınır komşusudur. Ayrıca turistik geziler ve ticari faaliyetler dolayısıyla hem Güneydoğu Asya ülkeleriyle, hem Ortadoğu ve Avrupa ülkeleriyle temas halindedir. Bu çalışmada Singapur’da helal sektörü kapsamında uygulanan bölgelendirme stratejileri, helal güven işaretleri ve marka yönetimi, devlet kurumları ve İslam hukuku hükümleriyle entegre standardizasyon anlayışı, dijital altyapı teknolojileri ele alınarak helal yaşam nazarında sektörün ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Gıda Bilimleri / Food Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1 |