Araştırma Makalesi

Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs

Cilt: 2 Sayı: 1 15 Haziran 2018
PDF İndir
TR EN

Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs

Öz

Yazmaya henüz lise öğrencisi olduğu 1950’li yıllarda dergicilikle başlayan ve birçok edebî türde eser veren Nuri Pakdil Türk edebiyatının önemli simalarından biridir. Türk edebiyat camiasında denemeleriyle dikkatleri üzerinde toplayan Nuri Pakdil deneme dışında oyun, günlük, mektup, tercüme ve de şiir türünde eserler vermiştir. 

Nuri Pakdil’in şiirleri dışındaki yazılarının çoğu müstakil kitap olarak neşredilmiş; şiirleri ise başta ‘Edebiyat’ dergisinde olmak üzere değişik dergi ve gazetelerde yayınlanmış; ancak 1997'den sonra müstakil kitap olarak basılmaya başlanmıştır. Nuri Pakdil: “1969’da Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören’le birlikte ‘Edebiyat’ dergisini çıkarmaya karar verdiğimizde, bizi bu girişime zorlayan etken aslında tekti: ülkü olarak Batıcılığı seçmediğimizi yalnızca yerli düşünceye ve bunun tüm değer yargılarına bağlı olduğumuzu söylemek.” diyerek yönünü ve sanatını icra ediş amacını arkadaşlarıyla birlikte açıklamıştır. Bu bağlamda Nuri Pakdil’in şiirinin kaynaklarının ne olduğu daha kapsamlı bir şekilde açıklanmaya çalışılacaktır. Nuri Pakdil’in şiirlerinin iyi anlaşılması için onun yetiştiği çevre ve zihniyet iyi bilinmelidir. Şiir, ele alınırken şairin şahsiyetini iyi tanımak ve onun toplum içindeki konumunu iyi anlamak bu bağlamda değerlendirmeler yapmak gerekmektedir. O, yerli düşünce dediği İslâmî referansları esas alan yoldaki yürüyüşünden hiç vazgeçmemiştir. Kendisini daima bir İslâm Devrimcisi olarak ifade etmiştir. Yalnız fikirlerini anlatırken edebiyatı fikirlerine feda etmemiştir. Eserlerinde kendine özgü yeni imgeler ve bir biçim oluşturmuştur. 

Nuri Pakdil, birçok yazısında özellikle de şiirlerinde “Kudüs” aşkını, bayraklaştıracak derecede bir tutkuyla ifade eder. Onun bu tutkusu Türk edebiyat ve fikir toplulukları tarafından kendisinin ‘Kudüs Şairi’ diye adlandırılmasına neden olmuştur. Bu yüzden şairin Kudüs içerikli şiirlerinde Kudüs’ü hangi bakış açısıyla ele aldığı önemli ve de incelenmeye değerdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Doğan, Muhammet Nur,Fuzuli’ninPoetikası, Ötüken Yayınları, İstanbul,2002
  2. [2] Doğan, Mehmet,“Altı [Beş] Şair, Altı [Beş] Poetika:‘Necip Fazıl Kısakürek: Şiir, Hakikati Arama İşidir’”, Yeni Düşünce, İst. 1990
  3. [3] İLHAN, Attila,Elde Var Hüzün, Bilgi Yayınevi, İstanbul-1984, s.237-238
  4. [4] KARATAŞ, Turan,Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü,Perşembe Kitapları, İstanbul2001
  5. [5] Koç, Turan,Nuri Pakdil’in Şiirleri Üstüne, Hece Dergisi, Düşünsel, Entelektüel, Muhalif Bir Tasarım Olarak Edebiyat Dergisi ve Nuri Pakdil Özel Sayısı, Ocak 2004-Ankara, s.150-153
  6. [6] Lekesiz, Ömer,Korkudan Oyuna Nuri Pakdil’in Oyunları,Hece Dergisi, Düşünsel, Entelektüel, Muhalif Bir Tasarım Olarak Edebiyat Dergisi ve Nuri Pakdil Özel Sayısı, Ocak 2004-Ankara, s.161-172
  7. [7] Muallim Naci,lstılahat-ı Edebiyye, Hzl. Doç.Dr. M. A. Yekta Saraç, İst. 1996
  8. [8] ÖZALP, N. Ahmet, (Bir Biyoğrafi Denemesi)ANAYOL GÖSTERİCİSİ BİR USTA VE -SÜREN- UZUN YÜRÜYÜŞÜ, Edebiyat Dergisi Yayınları, Ankara-1998

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

5 Temmuz 2017

Kabul Tarihi

29 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şahin, E. A. (2018). Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, 2(1), 69-78. https://izlik.org/JA67RT75RW
AMA
1.Şahin EA. Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs. APJIR. 2018;2(1):69-78. https://izlik.org/JA67RT75RW
Chicago
Şahin, Emir Ali. 2018. “Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 2 (1): 69-78. https://izlik.org/JA67RT75RW.
EndNote
Şahin EA (01 Haziran 2018) Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 2 1 69–78.
IEEE
[1]E. A. Şahin, “Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs”, APJIR, c. 2, sy 1, ss. 69–78, Haz. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67RT75RW
ISNAD
Şahin, Emir Ali. “Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 2/1 (01 Haziran 2018): 69-78. https://izlik.org/JA67RT75RW.
JAMA
1.Şahin EA. Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs. APJIR. 2018;2:69–78.
MLA
Şahin, Emir Ali. “Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2018, ss. 69-78, https://izlik.org/JA67RT75RW.
Vancouver
1.Emir Ali Şahin. Nuri Pakdil’in Şiir Coğrafyasında Kudüs. APJIR [Internet]. 01 Haziran 2018;2(1):69-78. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67RT75RW
Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.