Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı
Öz
Tasavvuf tarihinin ilk dönemi olarak nitelenen zühd dönemi Kur’an ve Sünnetten hareketle ortaya çıkmış bir zaman dilimi olarak kabul edilir. Bu dönem tasavvufun temellerinin atıldığı bir dönem olması sebebiyle birçok tasavvufi konunun ele alınışı açısından da önemlidir. Bu dönemde zahid/sufilerin mühim meşgalelerinden biri de kesb ve tevekkül anlayışı olmuştur. Bu anlayış o dönemde oluşan mekteblerde farklı cepheleriyle ele alınıp tartışıldığı gibi özellikle Basra ve Horasan mektebi mensubu zahid/sufilerce de üzerinde durulmuştur. Bu hususta zühdün gereği olarak aşırı yorumlar ortaya çıktığı gibi, Basra ve Horasanlı zahidlerde olduğu gibi başkasına muhtaç olmamak için bir meslek sahibi olup dünya rızkı kazanmanın (kesb) tevekküle engel olmadığı gibi elde edilen dünyalığa bağlanmanın da tevekkülü ortadan kaldıracağı yorumları yapılmıştır.
Bu makalede Basra ve Horasan zühd mekteplerinde bu iki kavramın nasıl anlaşılıp yorumlandığı üzerinde durulacaktır. Buradan hareketle de zâhidler tarafından kesb ve tevekkül hususunda genel tavrın nasıl olduğuna ulaşılmaya çalışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1]Afîfî, Ebü’l-Alâ, Tasavvuf: İslâm’da Manevî Hayat, trc., Ekrem Demirli, Abdullah Kartal, İstanbul: İz Yay., 2015.
- [2]Ankaravî, İsmâil Rusûhî, Minhâcü’l-Fukarâ, haz. Safi Arpaguş, İstanbul: Vefa Yay., 2008.
- [3]Attâr, Ebû Hâmid Ferîdüddîn, Tezkiretü’l Evliya, haz. Mehmet Zahit Kotku, İstanbul: Seha Neşriyat, 1983.
- [4]Attâr, Evliya Tezkireleri, trc., Süleyman Uludağ, yy.: Kabalcı Yay., 2012.
- [5]Aynî, Mehmed Ali, Tasavvuf Tarihi, trc., Hüseyin Rahmi Yananlı, İstanbul: Büyüyenay Yay., 2017.
- [6]Başer, Hacı Bayram, Şeriat ve Hakikat Tasavvufun Teşekkül Süreci, İstanbul: Klasik, 2017.
- [7]Bardakçı, Mehmet Necmettin, Abdullah İbn Mübarek (İlk Müslüman Türk Âlim, Zâhid ve Gâzisi), İstanbul: Rağbet Yay., 2016.
- [8]Bardakçı, Mehmet Necmettin, İbnü‟l-Arîf ve Mehâsinü‟l Mecâlis, İstanbul: Sır Yay., 2005.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
21 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi
4 Ağustos 2020
Kabul Tarihi
16 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Küçük, S., & Çakar, Z. E. (2020). Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, 4(2), 188-211. https://izlik.org/JA24DS36NB
AMA
1.Küçük S, Çakar ZE. Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı. APJIR. 2020;4(2):188-211. https://izlik.org/JA24DS36NB
Chicago
Küçük, Sezai, ve Zahit Enes Çakar. 2020. “Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 4 (2): 188-211. https://izlik.org/JA24DS36NB.
EndNote
Küçük S, Çakar ZE (01 Ağustos 2020) Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 4 2 188–211.
IEEE
[1]S. Küçük ve Z. E. Çakar, “Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı”, APJIR, c. 4, sy 2, ss. 188–211, Ağu. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24DS36NB
ISNAD
Küçük, Sezai - Çakar, Zahit Enes. “Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 4/2 (01 Ağustos 2020): 188-211. https://izlik.org/JA24DS36NB.
JAMA
1.Küçük S, Çakar ZE. Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı. APJIR. 2020;4:188–211.
MLA
Küçük, Sezai, ve Zahit Enes Çakar. “Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, c. 4, sy 2, Ağustos 2020, ss. 188-11, https://izlik.org/JA24DS36NB.
Vancouver
1.Sezai Küçük, Zahit Enes Çakar. Zühd Döneminde Basra ve Horasanlı Zahid/Sufilerin Kesb ve Tevekkül Anlayışı. APJIR [Internet]. 01 Ağustos 2020;4(2):188-211. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24DS36NB