Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gurlu Sultanı Muizzeddin Muhammed b. Bahâeddin Sâm’ın Hindistan Seferleri

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 119 - 144, 21.08.2020

Öz

Sultan Muizzeddin Muhammed, Gurlu hükümdarlarından Bahâeddin Sâm’ın oğludur. Ağabeyi Gıyâseddin Muhammed’in 599/1203 yılında vefatı üzerine Gurlular Devleti’nin on dördüncü hükümdarı olarak tahta çıkmıştır. Sultan Muizzeddin dönemine kadar devletin başkenti Fîrûzkûh’tu. Onun tahta çıkması ile birlikte yaklaşık otuz yıl önce ağabeyi Sultan Gıyâseddin tarafından yöneticiliğine tayin edildiği Gazne şehri Gurluların payitaht merkezi oldu. Sultan Muizzeddin hükümdarlık makamına geçtikten sonra ilk iş olarak devletin uhdesinde bulunan toprakları hanedan üyeleri arasında taksim etti. Ardından payitahtına dönerek Hindistan seferlerini gerçekleştirmek üzere hazırlıklara başladı. Gazneli Sultan Mahmud’un izlemiş olduğu fetih politikasına paralel bir anlayışla hareket eden Sultan Muizzeddin 602/1206 yılında vefat ettiğinde kaynaklarda kendisini Hindistan fütuhatı ile özdeşleştirecek 11 sefere imza attı. Bu seferler Türk tarihi ve Gurlular Devleti açısından son derce önemli siyasî, ekonomik, dinî ve kültürel gelişmelerin ortaya çıkması ile neticelendi. Zira sultanın Kuzey Hindistan’da elde etmiş olduğu başarılar bölgede Türk kültürünün yerleşmesinin zeminin hazırladı. Öte yandan savaşlardan elde edilen ganimetlerle devletin refah seviyesi yükseldi. Bu çalışmada Sultan Muizzeddin’in hayatı, gerçekleştirmiş olduğu Hindistan seferleri ve bu seferlerin sonuçları ele alınmıştır.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Erkan GÖKSU
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Vural Öntürk

Yayımlanma Tarihi 21 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Öntürk, Vural. “Gurlu Sultanı Muizzeddin Muhammed B. Bahâeddin Sâm’ın Hindistan Seferleri”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 4/2 (Ağustos 2020), 119-144.
Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.