Araştırma Makalesi

KONUTTA ALTERNATİF FİNANS YÖNTEMİ OLARAK TASARRUFA DAYALI FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİ

Cilt: 2 Sayı: 3 29 Aralık 2019
PDF İndir
TR

KONUTTA ALTERNATİF FİNANS YÖNTEMİ OLARAK TASARRUFA DAYALI FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİ

Öz

Günümüz pazarında yaşanan hızlı değişim finansal kaynaklara ulaşmada alternatif finansman yöntemlerinin gelişmesine neden olmuştur. Günümüzde bankalarda azalan kaynaklar ve artan riskler nedeniyle kredi tayınlaması (kredi vermede isteksiz davranma) politikası, alternatif finansman yöntemlerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Diğer taraftan borçlanma maliyetlerindeki ve risklerdeki artış kredi faizlerinin de ve özellikle konut ve taşıt kredi faizlerinin yüksek seyretmesine neden olmaktadır. Ev sahibi olmak isteyen, özellikle faize karşı hassasiyeti bulunan ve/veya bankacılık sistemince kredibilitesi olmayan vatandaşların ev almasını kolaylaştırmak ve aynı zamanda bankacılık sistemince kredilendirilmeyen konut ve arsa hükmündeki gayrimenkullerin satışını kolaylaştırmak üzere oluşturulan “Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemi (TDFFS)” Türkiye genelinde son yıllarda hızla yaygınlaşmaktadır. Bu makalenin konusu, sayıları hızla artmakta olan TDFFS’nin Türkiye ve dünyadaki durumu yanında, regüle edilmemiş kuruluşların yaratmış olduğu risklerin analiz edilmesi yanında iyileştirmeye yönelik çözüm önerileri geliştirilmesidir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKPOLAT OĞUZ MUSTAFA (2018). Konut satın alma maliyet analizleri: Bankalar-katılım bankaları-elbirliği sistemi karşılaştırması, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Finansman Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  2. ERGÜVEN MURAT (2014). Konut Finansmanında Elbirliği Sistemi: Müşterilerin Elbirliği Sistemi Tercihleri Üzerine Bir Araştırma, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı İşletme Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  3. SAN LUIS OBISPO County Housing Trust Fund, “Loan Review Process and Underwriting Guidelines”, http://www.slochtf.org/files/guidelines.pdf (Erişim Tarihi: 10.06.2019)
  4. TEKEREK SÜLEYMAN (2013). Konut Finansmanında Banka Kredilerine Alternatif Modellerden Elbirliği Sistemi Üzerinde Bir Çalışma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İşletme Eğitimi Anabilim Dalı, Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  5. http://www.ito.org.tr/wps/portal/bilgi-bankasi/detay/? page=fb/sk/tug&prmPageId=BM1.1.4&initView=true (Erişim Tarihi: 30.07.2019)
  6. http://tkbb.org.tr/Documents/Yonetmelikler/3Calistay_SonucBildirgesi.pdf (Erişim Tarihi: 30.07.2019)
  7. http://www.bddk.org.tr/Veriler/Aylik-Bulten/12 (Erişim Tarihi: 01.08.2019)
  8. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5411.pdf (Erişim Tarihi: 30.07.2019)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Finans

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

17 Eylül 2019

Kabul Tarihi

23 Ekim 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yazıcı, M. (2019). KONUTTA ALTERNATİF FİNANS YÖNTEMİ OLARAK TASARRUFA DAYALI FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİ. Academic Review of Humanities and Social Sciences, 2(3), 224-235. https://izlik.org/JA79NN39AW

 13582    13584    13587      13590      13594     13595     13598


   13969      14099       17154