İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BASIC FEATURES OF ROYAL JELLY

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 1, 30 - 38, 31.12.2023

Öz

In this study, the basic properties and functions of royal jelly were tried to be given. Royal jelly contains 60-70% moisture and a significant portion of the dry matter consists of proteins and peptides. In addition, royal jelly consists of lipids, carbohydrates, vitamins, minerals and various small components. Royal jelly, thanks to its antiviral and antibacterial properties thanks to its content, provides benefits to the consumer in terms of its anti-aging effects, cardiovascular system, nervous system, digestive system and immune modulating properties, and is an important bee product that requires further studies in terms of chronic toxicity and allergenic effects.

Kaynakça

  • Akbay, R., 1995. Arı ve İpek Böceği Yetiştirme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Yayın No: 1428.
  • Anonymous, 1993. A Study on Relationship Between Number of Queen Cells and Yield and Quality of Royal Jelly. China Popular Science Press. p. 92-103.
  • Cengiz, M. M., Diler, A. & Yazıcı, K. (2022a). Structural Status of Beekeepers and Beekeeping Enterprises in Ardahan. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi, 1(1), 19-28.
  • Cengiz, M. M., Diler, A., Ürüşan, H. (2022b). Ergin Bal Arılarının Beslenmesi. Y. ERDOĞAN, Y. Y. YILMAZ (Ed.), Arı ve Arıcılık (196-214. ss.), İksad Yayınevi, Ankara.
  • Cengiz, M. M., 2021. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinde Muhtemel Kışlama Kayıpları Sebepleri ve Stratejik Öneriler. Tarım Ve Hayvancılık Üzerine Bilimsel Çalışmalar (121-150 ss), İksad Yayınevi, Ankara.
  • Fuhai, L., Fuxiu, L., Shengming, H., Shibi, C., 1993. Study on the Relationship Between Royal Jelly Yield and Supplementary Feeding. China Popular Science Press. p. 131-144.
  • Genç, F., & Cengiz, M. M. (2019). Bal Arısı (Apis mellifera L.) Anatomisi, Genetik ve Islahı ile Ana Arı Yetiştiriciliği. Gece Kitaplığı, Ankara, 203.
  • Gül, M. A., Kaftanoğlu, O., 1986. Çukurova Bölgesi Koşullarında Ana Arı Yetiştiriciliğinde Uygulanan Larva Transfer Yöntemlerinin Yetiştirilen Ana Arıların Kalitelerine Olan Etkilerinin Üzerinde Bir Araştırma. ÇÜ. Fen ve Müh. Bil. Der. 4(2):41-53.
  • Jianke, L., Weitua, Y., 1995. Interrelationship Between Number of Queen Cells and Royal Jelly Quantity and Quality. Apimondia Zhengzhou Animal Huzbandry Engineerng Collage Zhengzhou. China.
  • Ji-kai, S., 1993. Relationship of Jelly Collection Circle and Instar of Larvae to Royal Jelly Yield. China Popular Science Press. p. 145-150.
  • Kaftanoğlu, O., Kumova, U., Yeninar, H., 1992. Ana ArıYetiştiriciliğinin Önemi ve Ana Arı Kalitesini Etkileyen Faktörler. Doğu Anadolu Bölgesi I. Arıcılık Semineri. 3-4 Haziran 1992. s. 48-60.
  • Krell, R., 1996. Value-Added Products from Beekeeping. FAOAgricultural Services Bulletin No. 124 Laidlaw, H. H., 1979. Contemporary Queen Rearing. Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.
  • Önk, K., Cengiz, M. M., & Kırmızıbayrak, T. (2016). Kafkas Irkı (Apis mellifera caucasica) Ana Arılarının Bazı Üreme Özellikleri Üzerine Yetiştirme Dönemlerinin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi.
  • Öztürk, C., 1995. Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinden Elde Edilen Arı Sütünün Önemi, Üretim Tekniği, Saklanması ve Kullanım Olanakları. ÇÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü. Zootekni Anabilim Dalı. Bölüm İçi Seminerleri.
  • Öztürk, C., Kumova, U., 1998. Çukurova Koşullarında Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerine Uygulanacak Farklı Besleme ve Yetiştirme Yöntemlerinin Arı Sütü Verimine Olan Etkilerinin Araştırılması. Teknik Arıcılık Dergisi. Sayı :59.
  • Root, A. I., 1978. ABC and XYZ of Bee Culture. The A. I. Root Company. Medina. Ohio. USA.
  • Salow, M. H., 1985. Some Affecting Factors on the Royal Jelly Production. Mosul Univ. (Iraq). Coll. Of Agriculturer and Foresty. p.147.
  • Shengming, H., Shibi, C., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1991. Relationship Between Temprature and Storage Jelly Amount in the Queen Cell on Royal Jelly Frame. China Popular Science Press. p. 112-125.
  • Shibi, C., 1993. The Technique of Upgrading the Output and Quality of Royal Jelly. China Popular Science Press. p. 1-6.
  • Shibi, C., Shengming, H., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1993 a. Study on the Relationship Between the Yield and Quality of Royal Jelly and the Age of Grafted Larvae. China Popular Science Press. p. 67-81.
  • Shibi, C., Shengming, H., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1993 b. Study on the Correlation of the Age of Nurse Bee with Royal Jelly Yield and Quality. China Popular Science Press. p. 82-91.
  • Tolon, B., 1996. Arı Ürünleri Standartlarının Üretim ve İhracat Açısından İrdelenmesi. Hayvancılık’96 Ulusal Kongresi. 18-20 Eylül 1996. İzmir.
  • TSE, 1989. Türk Standartları. Arı Sütü. TS 6666. Türk Standartları Enstitüsü.
  • Witherell, 1984. Other Products of the Hive. Edited by Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.

ARI SÜTÜNÜN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 1, 30 - 38, 31.12.2023

Öz

Bu çalışma ile arı sütünün temel özellikleri ve fonksiyonları verilmeye çalışılmıştır. Arı sütü %60-70 oranında nem içermektedir ve kuru maddenin önemli bir kısmını protein ve peptidler oluşturmaktadır. Bunun yanında arı sütü lipit, karbohidrat, vitamin, mineral ve çeşitli küçük bileşenlerden oluşmaktadır. Arı sütü içeriği sayesinde antiviral, antibakteriyel özellikler göstermekle beraber yaşlanma karşıtı etkileri, kardiyovasküler sistem, sinir sistemi, sindirim sistemi, immün modüle edici özelliği bakımından tüketiciye fayda sağlamanın yanında kronik toksisite ve alerjen etkileri bakımından daha fazla çalışma yapılmasına gerek duyulan, önemli bir arı ürünüdür.

Kaynakça

  • Akbay, R., 1995. Arı ve İpek Böceği Yetiştirme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Yayın No: 1428.
  • Anonymous, 1993. A Study on Relationship Between Number of Queen Cells and Yield and Quality of Royal Jelly. China Popular Science Press. p. 92-103.
  • Cengiz, M. M., Diler, A. & Yazıcı, K. (2022a). Structural Status of Beekeepers and Beekeeping Enterprises in Ardahan. Arı ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi, 1(1), 19-28.
  • Cengiz, M. M., Diler, A., Ürüşan, H. (2022b). Ergin Bal Arılarının Beslenmesi. Y. ERDOĞAN, Y. Y. YILMAZ (Ed.), Arı ve Arıcılık (196-214. ss.), İksad Yayınevi, Ankara.
  • Cengiz, M. M., 2021. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinde Muhtemel Kışlama Kayıpları Sebepleri ve Stratejik Öneriler. Tarım Ve Hayvancılık Üzerine Bilimsel Çalışmalar (121-150 ss), İksad Yayınevi, Ankara.
  • Fuhai, L., Fuxiu, L., Shengming, H., Shibi, C., 1993. Study on the Relationship Between Royal Jelly Yield and Supplementary Feeding. China Popular Science Press. p. 131-144.
  • Genç, F., & Cengiz, M. M. (2019). Bal Arısı (Apis mellifera L.) Anatomisi, Genetik ve Islahı ile Ana Arı Yetiştiriciliği. Gece Kitaplığı, Ankara, 203.
  • Gül, M. A., Kaftanoğlu, O., 1986. Çukurova Bölgesi Koşullarında Ana Arı Yetiştiriciliğinde Uygulanan Larva Transfer Yöntemlerinin Yetiştirilen Ana Arıların Kalitelerine Olan Etkilerinin Üzerinde Bir Araştırma. ÇÜ. Fen ve Müh. Bil. Der. 4(2):41-53.
  • Jianke, L., Weitua, Y., 1995. Interrelationship Between Number of Queen Cells and Royal Jelly Quantity and Quality. Apimondia Zhengzhou Animal Huzbandry Engineerng Collage Zhengzhou. China.
  • Ji-kai, S., 1993. Relationship of Jelly Collection Circle and Instar of Larvae to Royal Jelly Yield. China Popular Science Press. p. 145-150.
  • Kaftanoğlu, O., Kumova, U., Yeninar, H., 1992. Ana ArıYetiştiriciliğinin Önemi ve Ana Arı Kalitesini Etkileyen Faktörler. Doğu Anadolu Bölgesi I. Arıcılık Semineri. 3-4 Haziran 1992. s. 48-60.
  • Krell, R., 1996. Value-Added Products from Beekeeping. FAOAgricultural Services Bulletin No. 124 Laidlaw, H. H., 1979. Contemporary Queen Rearing. Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.
  • Önk, K., Cengiz, M. M., & Kırmızıbayrak, T. (2016). Kafkas Irkı (Apis mellifera caucasica) Ana Arılarının Bazı Üreme Özellikleri Üzerine Yetiştirme Dönemlerinin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi.
  • Öztürk, C., 1995. Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinden Elde Edilen Arı Sütünün Önemi, Üretim Tekniği, Saklanması ve Kullanım Olanakları. ÇÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü. Zootekni Anabilim Dalı. Bölüm İçi Seminerleri.
  • Öztürk, C., Kumova, U., 1998. Çukurova Koşullarında Balarısı (Apis mellifera L.) Kolonilerine Uygulanacak Farklı Besleme ve Yetiştirme Yöntemlerinin Arı Sütü Verimine Olan Etkilerinin Araştırılması. Teknik Arıcılık Dergisi. Sayı :59.
  • Root, A. I., 1978. ABC and XYZ of Bee Culture. The A. I. Root Company. Medina. Ohio. USA.
  • Salow, M. H., 1985. Some Affecting Factors on the Royal Jelly Production. Mosul Univ. (Iraq). Coll. Of Agriculturer and Foresty. p.147.
  • Shengming, H., Shibi, C., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1991. Relationship Between Temprature and Storage Jelly Amount in the Queen Cell on Royal Jelly Frame. China Popular Science Press. p. 112-125.
  • Shibi, C., 1993. The Technique of Upgrading the Output and Quality of Royal Jelly. China Popular Science Press. p. 1-6.
  • Shibi, C., Shengming, H., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1993 a. Study on the Relationship Between the Yield and Quality of Royal Jelly and the Age of Grafted Larvae. China Popular Science Press. p. 67-81.
  • Shibi, C., Shengming, H., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1993 b. Study on the Correlation of the Age of Nurse Bee with Royal Jelly Yield and Quality. China Popular Science Press. p. 82-91.
  • Tolon, B., 1996. Arı Ürünleri Standartlarının Üretim ve İhracat Açısından İrdelenmesi. Hayvancılık’96 Ulusal Kongresi. 18-20 Eylül 1996. İzmir.
  • TSE, 1989. Türk Standartları. Arı Sütü. TS 6666. Türk Standartları Enstitüsü.
  • Witherell, 1984. Other Products of the Hive. Edited by Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Yahya Yasin Yılmaz 0000-0002-1015-7197

Erken Görünüm Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 29 Aralık 2023
Kabul Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, Y. Y. (2023). ARI SÜTÜNÜN TEMEL ÖZELLİKLERİ. Arı Ve Arıcılık Teknolojileri Dergisi, 2(1), 30-38.