Öz
Amaç: Bu çalışma, İstanbul'da özel bir okulda öğrenim gören 11-13 yaş arası öğrencilerin beslenme durumlarının Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ-2015) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Araştırma, Ocak-Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul'da bir özel ortaokulun kampüsünde öğrenim gören 11-13 yaşlarındaki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. 103 adolesan (56 kız ve 57 erkek) çalışmaya alındı. Sosyo-demografik form ve Sağlıklı Yeme İndeksi-2015 uygulandı. Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik Besin Tüketimi kaydı alındı.
Bulgular ve Sonuç: 103 adolesan üzerinde yapılan çalışmada %42’si normal beden kitle indeksi aralığında %33’ü zayıf, %18’si hafif şişman, %6’sı obez ve geri kalan %4’ü aşırı obezdir. Beslenme alışkanlıkları sorgulandığında yeterli ve değeli beslendiğini düşünen kişilerin oranı %34’dür, geri kalan %48’i bazen, %21’i ise hayır cevabını vermiştir. Adolesanların 24 saatlik besin tüketim kayıtlarının ortalaması alındığında enerji ve makro besin ögelerinin tüketiminin Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberine göre yetersiz kaldığı, ortalamanın altında olduğu görülmektedir. Erkeklerin kızlara göre diyet kalitesinin daha kötü olduğu ve geliştirilmesi gereken diyet kalitesinde erkeklerin kızlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Dışarda yemek yeme tercihleri sorgulandığında %58 gibi büyük bir çoğunluk fast-food ürünleri terich etmektedir. Fiziksel aktivite durumları sorgulandığında adolesanların %54’ü yapıyor,%44’ü bazen yapıyor ve geri kalan %4’ü ise hiç yapmıyor.
Anahtar Kelimeler: Sağlıklı yeme indeksi, beslenme durumu, diyet kalitesi, adolesan beslenmesi
İstanbul Aydın Üniversitesi
This study aimed to evaluate the nutritional status of students aged 11-13 years studying in a private school in Istanbul by using the Healthy Eating Index (HIE-2015). The study was conducted between January and July 2023 with students aged 11-13 years studying on the campus of a private secondary school in Istanbul. The purpose of the study was explained to the participating adolescents and parents separately, an informed consent form was signed, and data collection tools were administered. A total of 103 adolescents (46 girls and 57 boys) were included in the study. Socio-demographic form and Healthy Eating Index-2015 were applied. Food Consumption Frequency and 24-Hour Food Consumption were recorded. In the study of 103 adolescents, %31,1 was underweighted, %10,7 was obese, 40,8% were average weight, and %17,5 were overweight according to percentile curves. When questioned about their eating habits, %11 of the respondents thought they had an adequate and balanced diet, %62 said sometimes and %27 said no. When their preferences for eating out were questioned, a majority of %58 preferred ready-to-eat meals. When their physical activity status was questioned, 54 of the adolescents do physical activity, 44 do it sometimes and the remaining five do not do it at all. When 24-hour food consumption records of adolescents were averaged, it was observed that energy and macronutrient consumption were inadequate and below average according to the Turkey-Specific Dietary Guidelines. It was determined that the diet quality of boys was worse than girls and the diet quality to be improved was higher in boys than girls.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Gıda ve Beslenme Dengesi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Klinik Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 5 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 3 |
Kaynak, atıf vermek kaydıyla ticari amaç da dahil olmak üzere kopyalanabilir, düzenlenebilir, dağıtılabilir ve yeniden kullanılabilir.