Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Havayolu Firmasında Pilot Olarak Görev Yapan Bireylerin Beslenme Durumlarının Saptanması

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 3, 133 - 141, 04.12.2024

Öz

Bu araştırma, pilotların beslenme durumunun saptanması ve çalışma koşullarının beslenmelerine etkilerini değerlendirme amacı ile tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ocak–Mayıs 2016 tarihleri arasında bir havayolu firmasında pilot olarak görev alan 1’i kadın 49’u erkek gönüllü pilot oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, oran ve frekans değerleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendiğinde araştırmaya katılan pilotların BKI ortalamaları 25,51 kg/m2 olarak bulunmuştur. Büyük çoğunluğu (%80) evli olan grubun sigara ve alkol tüketimleri değerlendirildiğinde %48’inin sigara, %84,’ünün alkol kullandığı bulunmuştur. Pilotlardan sadece %12’sinin kronik hastalığı olduğu, bunların da %6’sı hipertansiyon hastası olduğu bulunmuştur. Bu bireylerden sadece %10’u düzenli ilaç kullanmaktadır. Pilotların öğün tüketimine bakıldığında ise %52’sinin günde 3 ana öğün tükettiği, öğün atlayanlardan %40’ının öğle yemeğini atladığı saptanmıştır. Ayrıca %46’sı uçuş günü yemeklerini evden getirmektedir. Pilotlar için önemli olan günlük su ve çay/kahve tüketimleri ise ortalama sırasıyla 1,77 litre ve 7 su bardağı olarak saptanmıştır. Araştırma grubunun fiziksel aktivite durumları incelendiğinde ise %70’inin fiziksel aktivite yapmadığı ve yapanlar arasında %12’sinin yürüyüşü tercih ettiği belirlenmiştir. Pilotların beslenme durumları ile ilgili yeteri kadar araştırma olmaması, net bilgi ve önerilere ulaşımı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Kaynakça

  • Abu-Omar, K. & Rütten, A. (2008). Relation of leisure time, occupational, domestic, and commuting physical activity to health indicators in Europe. Prev Med, 47: 319-323.
  • Adane, A., Getnet, M., Belete, M., Yeshaw, Y., & Dagnew, B. (2022). Shift-work sleep disorder among health care workers at public hospitals, the case of Sidama national regional state, Ethiopia: A multicenter cross-sectional study. PloS one, 17(7)
  • Bailey D.M. & Davies B. (2001). Acute mountain sickness; prophyloctic benefits of antioxidant vitamin supplementation at high altitude. High altitude medicine & biology, 2(1), 21-29.
  • Bayrakçı, Z. (2023). Hava Yollarında Çalışan 20-45 Yaş Arasındaki Kabin Memurlarında Vardiyalı Çalışma Sisteminin Beslenme Durumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye.
  • Devi S.A., Vani, R., Subramanyam M.V.V., Reddy S.S., & Jeevaratnam, K. (2007). İntermittent hypobaric hypoxia-induced oxidative stres in rat erythorocytes: protective effects of vitamin E, vitamin C, and carnitine. Cell biochemistry and function, 25(2), 221-231.
  • Freedman, N., Park, Y., Abnet, C., Hollenbeck, A., Sinha, R. (2012). Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. The New England Journal Of Medicine, 366(20), 1891-1904.
  • Ilich, J.Z. & Brownbill, R.A. (2010). Nutrition Through the Life Span: Needs and Health Concerns in Critical Periods. In Handbook of Stressful Transitions Across the Lifespan. New York, Springer, 7, 625-641.
  • Konttinen, H. (2020). Emotional eating and obesity in adults: the role of depression, sleep and genes. The Proceedings of the Nutrition Society, 79(3), 283–289.
  • Mammen, G. & Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies, Am J Prev Med., 45(5), 649-57.
  • McNeely, et al. (2014). The self-reported health of U.S. flight attendants compared to the general population. Environmental Health, 13:13
  • Mohler, S, (2012). The importance to aircrew of a correct diet. Sydney Paragliding.
  • O’neil, C.E., Nicklas, T.A., Zanovec, M., Fulgoni, V.L., (2011). Diet Quality Is Positively Associated With %100 Fruit Juice Consumption in Children and Adults In The United States: NHANES 2003-2006, Nutrition Journal,10:17
  • Ramsay, D.J. & Booth, D.A. (1991). International Life Sciences Institute. Thirst: physiological and psychological aspects. London: SpringerVerlag.
  • Resnick, O., Carter, E.A., Aloia, M., Phillips, B. (2006). Official Publication of the American Academy of Sleep Medicine, Journal of Clinical Sleep Medicine, 2(2):163-169
  • TBSA (2019) Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, T.C. Sağlık Bakanlığı.
  • Wen, C.C.Y., Cherian, D., Schenker, M.T., Jordan, A.S. (2023). Fatigue and Sleep in Airline Cabin Crew: A Scoping Review. Int. J. Environ. Res. Public Health, 20, 2652.
  • WHO (2004) World Health Organization, Water Requirements, Impinging Factors, and Recommended Intakes.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme Bilimi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Semih Şahin 0000-0001-5665-5629

Filiz Açkurt 0000-0001-9405-3506

Erken Görünüm Tarihi 30 Kasım 2024
Yayımlanma Tarihi 4 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 7 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 9 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şahin, S., & Açkurt, F. (2024). Bir Havayolu Firmasında Pilot Olarak Görev Yapan Bireylerin Beslenme Durumlarının Saptanması. Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(3), 133-141.

CC-BY-NC Lisans
88x31.png
Creative Commons

The works published in this journal are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
• The Arel University Journal of Health Sciences is an Open Access journal that directly provides the content it publishes for open access. The journal aims to contribute to the support and development of science through the Open Access policy with the content it publishes.
• With the condition of citing the sources in known standards, all uses (such as providing online links, copying, printing, reproducing in any physical medium, distributing, etc.), except for commercial use and content modification, are available through the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC), unless otherwise specified in the relevant content. To use the content for commercial purposes, permission must be obtained from the journal editor.
You are free to do the following
• You may share, copy, and reproduce this work in any size and format, provided you give appropriate credit.
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following conditions
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• Non-Commercial — You may not use this material for commercial purposes.
• No Derivatives — If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.