Bu araştırma, pilotların beslenme durumunun saptanması ve çalışma koşullarının beslenmelerine etkilerini değerlendirme amacı ile tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ocak–Mayıs 2016 tarihleri arasında bir havayolu firmasında pilot olarak görev alan 1’i kadın 49’u erkek gönüllü pilot oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, oran ve frekans değerleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendiğinde araştırmaya katılan pilotların BKI ortalamaları 25,51 kg/m2 olarak bulunmuştur. Büyük çoğunluğu (%80) evli olan grubun sigara ve alkol tüketimleri değerlendirildiğinde %48’inin sigara, %84,’ünün alkol kullandığı bulunmuştur. Pilotlardan sadece %12’sinin kronik hastalığı olduğu, bunların da %6’sı hipertansiyon hastası olduğu bulunmuştur. Bu bireylerden sadece %10’u düzenli ilaç kullanmaktadır. Pilotların öğün tüketimine bakıldığında ise %52’sinin günde 3 ana öğün tükettiği, öğün atlayanlardan %40’ının öğle yemeğini atladığı saptanmıştır. Ayrıca %46’sı uçuş günü yemeklerini evden getirmektedir. Pilotlar için önemli olan günlük su ve çay/kahve tüketimleri ise ortalama sırasıyla 1,77 litre ve 7 su bardağı olarak saptanmıştır. Araştırma grubunun fiziksel aktivite durumları incelendiğinde ise %70’inin fiziksel aktivite yapmadığı ve yapanlar arasında %12’sinin yürüyüşü tercih ettiği belirlenmiştir. Pilotların beslenme durumları ile ilgili yeteri kadar araştırma olmaması, net bilgi ve önerilere ulaşımı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 3 |
CC-BY-NC Lisans
Creative Commons
The works published in this journal are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
• The Arel University Journal of Health Sciences is an Open Access journal that directly provides the content it publishes for open access. The journal aims to contribute to the support and development of science through the Open Access policy with the content it publishes.
• With the condition of citing the sources in known standards, all uses (such as providing online links, copying, printing, reproducing in any physical medium, distributing, etc.), except for commercial use and content modification, are available through the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC), unless otherwise specified in the relevant content. To use the content for commercial purposes, permission must be obtained from the journal editor.
You are free to do the following
• You may share, copy, and reproduce this work in any size and format, provided you give appropriate credit.
• The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following conditions
• Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
• Non-Commercial — You may not use this material for commercial purposes.
• No Derivatives — If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material.
• No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.