Beslenme, vücut fonksiyonlarının sürdürülmesinde; büyüme, gelişme, doku onarımı ve bağışıklık fonksiyonları gibi birçok alanda önemli bir rol oynar. Beslenme, tüm besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarda alımı ile enerji gereksinimlerinin karşılanması ve uygun şekilde kullanılması olarak tanımlanır. Bu süreç, dengeli porsiyonlar, yeterli su tüketimi, ölçülü yağ, tuz ve şeker kullanımı ile planlı beslenmeyi içerir.
Cerrahi hastalarda beslenme, postoperatif iyileşmede tedavi planının önemli bir bileşenidir. Cerrahi müdahaleler, metabolik ve fizyolojik bozukluklara yol açarak vücutta stresi artırır. Bu stres, bazal metabolizma hızının artmasına ve negatif azot dengesiyle sonuçlanarak protein yıkımının artmasına, malnütrisyona ve yara iyileşmesinin gecikmesine neden olur. Ek olarak, cerrahi stres glikoneogenezi artırır; bu durum, vücudun yeterli besin alamadığında ihtiyaç duyduğu glikozu alternatif kaynaklardan sağlamasına yol açar. Bağırsak geçirgenliğinin artması ise, bağırsak bariyerinin bakterilere ve toksinlere karşı koruma yeteneğini zayıflatır. Yetersiz beslenme, komplikasyon riskini artırarak hastanede kalış süresini uzatır, maliyetleri ve mortalite oranlarını yükseltir. Bu derleme, cerrahi yoğun bakım ünitesinde enteral ve parenteral nütrisyonun kanıta dayalı yönetimini inceleyerek, bu iki beslenme yönteminin etkinliklerini, kullanım alanlarını ve klinik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Cerrahi Yoğun Bakım Hemşireliği Enteral Beslenme Parenteral Beslenme Kanıta Dayalı Hemşirelik.
Derleme olması nedeniyle etik kurul izni alınmamıştır.
Yoktur.
-
-
Nutrition plays an important role in maintaining body functions in many areas such as growth, development, tissue repair and immune functions. Nutrition is defined as the adequate and balanced intake of all nutrients, meeting energy requirements and using them appropriately. This process includes balanced portions, adequate water consumption, moderate use of fat, salt and sugar, and planned nutrition.
Nutrition in surgical patients is an important component of the treatment plan in postoperative recovery. Surgical interventions lead to metabolic and physiologic disturbances, increasing stress in the body. This stress results in increased basal metabolic rate and negative nitrogen balance, leading to increased protein breakdown, malnutrition and delayed wound healing. In addition, surgical stress increases gluconeogenesis, which leads the body to obtain the glucose it needs from alternative sources when it is not getting enough nutrients. Increased intestinal permeability weakens the ability of the intestinal barrier to protect against bacteria and toxins. Malnutrition increases the risk of complications, prolonging hospital stays, increasing costs and mortality rates. This review aims to examine the evidence-based management of enteral and parenteral nutrition in the surgical intensive care unit and to evaluate the efficacy, utilization and clinical outcomes of these two feeding methods.
Surgery Critical Care Nursing Enteral Nutrition Parenteral Nutrition Evidence-Based Nursing.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği, Yoğun Bakım Hemşireliği |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Kaynak, atıf vermek kaydıyla ticari amaç da dahil olmak üzere kopyalanabilir, düzenlenebilir, dağıtılabilir ve yeniden kullanılabilir.