Araştırma Makalesi

PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi

Cilt: 4 Sayı: 1 17 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi

Öz

Bu çalışmada PLC ile kontrol edilebilen, sağlık çalışanlarının kolay bir şekilde kullanmasına olanak sağlayacak, operatör paneli olan bir santrifüj cihazı tasarlanmış ve gerçeklenmiştir. Tasarlanan ve gerçekleştirilen santrifüj cihazı 4 bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; PLC, elektrik motoru, operatör paneli ve kontrol sistemidir. PLC’nin, 8 dijital giriş ve 6 dijital çıkışı vardır. Elektrik motoru 1,4 KW gücünde 3 fazlı bir asenkron motordur. Operatör paneli olarak XGT operatör paneli kullanılmış ve yazılımı PanelEditor programı ile yapılmıştır. Kontrol sistemi tasarlanırken, PLC ile asenkron motorun kontrol edilebilmesi göz önüne alınmış ve bu amaçla bir kontrol sistemi tasarlanmıştır. Kontrol sisteminde santrifüj motor hızını ayarlayan bir motor sürücüsü ve bu sürücüye hız bilgisini 0-10 voltluk analog bilgi olarak gönderen, PLC’ ye ek modül olarak görev yapan bir analog giriş-çıkış modülü bulunmaktadır. Bu modülle sürücüye 0-10 volt gerilim seviyesiyle analog bilgi gönderilirken aynı zamanda sürücünün analog çıkışından alınan analog değerler PLC’ de işlenmekte ve ekranda santrifüjün anlık hızı izlenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri

Proje Numarası

M-2025-884

Teşekkür

Bu çalışma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) Komisyonu tarafından M-2025-884 Nolu proje kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. Ahmad, M. A. 2024. PLC kullanarak kesir dereceli PID kontrollerin otomatik ayarı, Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Diyarbakır.
  2. Altınışık, M. 2007. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Organik Kimya ve Biyokimya Uygulamaları, Aydın.
  3. Aydoğdu, A., Aydoğdu, Y., & Yakıncı, Z. D. 2017. Temel Radyolojik İnceleme Yöntemlerini Tanıma. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 5(2), 44-53.
  4. Düzgün, O. 2019. Tekstil yüzeylerinin fiziksel modifikasyonu için PLC tabanlı otomasyon sistemi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Tekirdağ.
  5. Elgün, S. 2000. Tıbbi Laboratuvar Programı. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(1), 21-25. https://doi.org/10.1501/Ashd_0000000011
  6. Eroğul O. 2018. Anahtarlamalı Relüktans Motor Tabanlı Medikal Santrifüj Sistemi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Kayseri.
  7. Hüz, M. 2024. Patoloji Laboratuvarında Ünitelerin Planlaması ve Altyapı Gereksinimleri. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi, 6(2), 134-144.
  8. Kabak, M. C. 2021. Taşlama makinelerinde PLC otomasyonu ve otomatik taş bileme, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Nevşehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Devreler ve Sistemler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

14 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

17 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

15 Nisan 2025

Kabul Tarihi

28 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Önem, A. E., & Sarı, V. (2025). PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, 4(1), 31-38. https://izlik.org/JA53JJ43TY
AMA
1.Önem AE, Sarı V. PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi. ARTES. 2025;4(1):31-38. https://izlik.org/JA53JJ43TY
Chicago
Önem, Ali Erkan, ve Vekil Sarı. 2025. “PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 4 (1): 31-38. https://izlik.org/JA53JJ43TY.
EndNote
Önem AE, Sarı V (01 Haziran 2025) PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 4 1 31–38.
IEEE
[1]A. E. Önem ve V. Sarı, “PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi”, ARTES, c. 4, sy 1, ss. 31–38, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53JJ43TY
ISNAD
Önem, Ali Erkan - Sarı, Vekil. “PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi 4/1 (01 Haziran 2025): 31-38. https://izlik.org/JA53JJ43TY.
JAMA
1.Önem AE, Sarı V. PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi. ARTES. 2025;4:31–38.
MLA
Önem, Ali Erkan, ve Vekil Sarı. “PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi”. Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi, c. 4, sy 1, Haziran 2025, ss. 31-38, https://izlik.org/JA53JJ43TY.
Vancouver
1.Ali Erkan Önem, Vekil Sarı. PLC Kullanılarak Bir Medikal Santrifüj Cihazının Tasarımı ve Gerçeklenmesi. ARTES [Internet]. 01 Haziran 2025;4(1):31-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53JJ43TY

ISSN: 2822-5880



Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.

Teknik Meslek Yüksekokulları Akademik Araştırma Dergisi (ARTES) aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır;