Araştırma Makalesi

Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları

Sayı: 2 31 Mayıs 2025
PDF İndir
EN TR

Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları

Öz

Diyarbakır’ın Eğil ilçesi ve civarı inanç turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Farklı dinlerin izlerini taşıyan kabirler, türbeler, kiliseler, camiler ve tapınaklar bu anlamda yararlanılabilecek kaynaklar olarak durmaktadır. Bu araştırma çalışması kapsamında, farklı dinler ve inanç sistemleri açısından değerlendirildiğinde, turizm potansiyelini ‘ekonomik ve sosyal faydaya’ dönüştürmede etkili olabilecek tanıtıcı ve bilgilendirici çalışmalar yapılacaktır. Bu yolla, inanç turizmi potansiyelinin ülke ekonomisine katkıya dönüşmesine destek olunacağı düşünülmektedir. Öğrencilerin zihinlerindeki ‘Eğil İlçesi’ tasavvuru metafor yoluyla belirlenecektir. Betimsel tarama modelindeki bu karma araştırmada, yazılı kaynakların incelenmesi ve görsellerin yanı sıra, lise öğrencilerinin Eğil ilçesi algları anket aracılığıyla tespit edilmeye çalışılacaktır. Anket formunda, Eğil ilçesi ile ilgili ziyaret deneyimlerine ve ilçe ile ilgili algılarına yönelik sorular yer almaktadır. Metafor algılarına yönelik veriler “Eğil ilçesi denildiğinde, zihninizde ne canlanmaktadır? Eğil ilçesini neye benzetirdiniz, neden?” soru ifadesi ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi, Diyarbakır il merkezindeki liselerde okumakta olan 136 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma neticesinde, Eğil ilçesinin daha geniş bir alanda tanınması ve inanç kültürleri açısından öneme sahip eserlerin/yerlerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Bu yaygınlaştırma çerçevesinde, inanç turizmi hareketliliğine de alan açılmış olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Araştırmanın uygulanma aşamasında Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 5.01.2023 tarihinde E-14325447-44-67661444 sayılı yazısı ile komisyon izni alınmıştır.Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.

Kaynakça

  1. Beysanoğlu, Ş. (1957). Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (Başlangıçtan Tanzimat’a Kadar), I. C., Diyarbakır’ı Tanıtma Derneği Neşriyatı, Şehir Matbaası: İstanbul.
  2. Demir, M. L. (2007). Geçmişten Günümüze Eğil ve Hani’deki Mimari Eserler, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi), Van.
  3. Gündüz, N. & Cengiz G.S. (2011). Eğil Antik Bir Kent Açık Hava Müzesi www.egilder.org.tr
  4. Haspolat, Y. K. (2014). Her Yönüyle Diyarbakır İlçeleri. Diyarbakır.
  5. Işık, İ. (2013). Diyarbakır Ansiklopedisi, c.2, Ankara.
  6. Kaptan, S. (1991). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri. Ankara: Tekışık Web Ofset.
  7. Karakaş, A. (2012). Eğil İlçesi Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 14 (23): 5-18
  8. Karasar, N. (1991). Bilimsel Araştırma Teknikleri. Ankara: Senem Matbaacılık 4. Baskı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm Planlaması, Turizmin Etkileri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2025

Gönderilme Tarihi

15 Nisan 2025

Kabul Tarihi

29 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkut, A., & Can, Ö. (2025). Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları. Artuklu Tourism Studies, 2, 28-42. https://izlik.org/JA64EK54PL
AMA
1.Korkut A, Can Ö. Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları. Artuklu Tourism Studies. 2025;(2):28-42. https://izlik.org/JA64EK54PL
Chicago
Korkut, Ali, ve Özlem Can. 2025. “Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları”. Artuklu Tourism Studies, sy 2: 28-42. https://izlik.org/JA64EK54PL.
EndNote
Korkut A, Can Ö (01 Mayıs 2025) Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları. Artuklu Tourism Studies 2 28–42.
IEEE
[1]A. Korkut ve Ö. Can, “Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları”, Artuklu Tourism Studies, sy 2, ss. 28–42, May. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64EK54PL
ISNAD
Korkut, Ali - Can, Özlem. “Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları”. Artuklu Tourism Studies. 2 (01 Mayıs 2025): 28-42. https://izlik.org/JA64EK54PL.
JAMA
1.Korkut A, Can Ö. Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları. Artuklu Tourism Studies. 2025;:28–42.
MLA
Korkut, Ali, ve Özlem Can. “Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları”. Artuklu Tourism Studies, sy 2, Mayıs 2025, ss. 28-42, https://izlik.org/JA64EK54PL.
Vancouver
1.Ali Korkut, Özlem Can. Lise Öğrencilerinin Eğil İlçesi Turizm Potansiyeline İlişkin Algıları. Artuklu Tourism Studies [Internet]. 01 Mayıs 2025;(2):28-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64EK54PL

Artuklu Tourism Studies Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.