Araştırma Makalesi

Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu?

Cilt: 7 Sayı: 1 31 Mayıs 2024
PDF İndir
EN TR

Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu?

Öz

Bu çalışma, kozmopolit bir imparatorluğun ardından kurulan Türk ulus devleti Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevilerin bir azınlık mı olduğunu yoksa devletin doğal kabul gören asli bir unsuru mu olduğunu tartışmaya açmaktadır. Bu amaçla öncelikle ‘kimlik’, ‘yurttaş’ ve ‘azınlık’ kavramları irdelenmiş, akabinde ulus devletlerin sahneye çıkışlarında ulusları ile nasıl kavuştukları ya da uluslarını nasıl oluşturdukları incelenmiştir. Kavramsal tartışmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti devletinde Alevilerin ‘kendi kimlikleri’ ile ne kadar var olabildikleri tartışılmıştır. Dini kimlikleri, etnik kökenleri ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde verdikleri mücadele ile değerlendirildiğinde Aleviler bu toprakların ve Türkiye Cumhuriyeti’nin asli unsurlarıdır. Bu açıdan ele alındığında Alevi toplumunun asli unsur olarak değerlendirilmesi, aynı zamanda toplum içindeki birlik ve beraberliği pekiştirmek adına önemli bir gerçekliktir. Bir diğer taraftan ise kendi inançlarını, ritüellerini, yaşam tarzlarını özgürce yaşayamama ve kimliklerini özgürce ifade edememe gibi problemler yaşadıkları için ise Aleviler, Türkiye Cumhuriyeti’nde azınlık konumundadırlar. Bu bağlamda, Alevilerin hem asli unsur hem de azınlık olarak değerlendirilmesi, Türkiye'nin karmaşık sosyal yapısındaki çeşitli gerçekliklere işaret etmektedir. Bu gerçeklikleri anlamak ve çözümlemek, toplumsal birliği güçlendirmek, hoşgörüyü arttırmak ve eşitliği sağlamak adına kapsamlı bir toplumsal diyalog ve çaba gerektirmektedir. Bu noktada, Alevi topluluğunun kendine özgü kültürünü, inançlarını ve yaşam tarzlarını özgürce sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla daha kapsayıcı bir politika ve hukuki çerçeve oluşturulması önemlidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Referans1 Althusser, Louis. Devletin İdeolojik Aygıtları (5. Baskı). Çev. Yusuf A. ve M. Özışık. İstanbul: İletişim Yayınları, 2002.
  2. Referans2 Altun, Fermani. "Bir Dışlanma Vardır Ama Aleviler Azınlık Değildir." Yeni Şafak, 13 Ekim 2004. Erişim Adresi: https://www.yenisafak.com/gundem/altun-bir-dislanma-vardir- ama-aleviler-azinlik-degildir-2684217.
  3. Referans3 Anderson, Benedict. Hayali Cemaatler (7. Baskı). Çev. İ. Savaşır. İstanbul: Metis Yayınları, 2014.
  4. Referans4 Balandier, Georges. Siyasal Antropoloji (2. Baskı). Çev. D. Çetinkasap. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 2016.
  5. Referans5 Baykal, Doğan. "Aleviler Azınlık Değil, Toplumun Özüdür." Dünya, 20 Temmuz 2008. Erişim Adresi: https://www.dunya.com/gundem/quotaleviler-039azinlik039-degil-toplumun- ozudurquot-haberi-49609.
  6. Referans6 Bottomore, Tom. "Kırk Yıl Sonra Yurttaşlık ve Toplumsal Sınıflar." Yurttaşlık ve Toplumsal Sınıflar içinde. Ed. Marshall ve T.M. Bottomore. Çev. A. Kaya. Ankara: Gündoğan Yayınları, 2000, 83-134.
  7. Referans7 Breuilly, John. "Sunuş." Uluslar ve Ulusçuluk (3. Baskı) içinde. Yaz. E. Gellner. Çev. B. Ersanlı ve G.G. Özdoğan. İstanbul: Hil Yayın, 2018, 13-82.
  8. Referans8 Demir, Fatma Betül ve İpek, Zehra. Alevilere Yönelik Ayrımcılık Bir Saha Çalışması: İstanbul. İstanbul: İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, 2015.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Siyasal Hayatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2024

Gönderilme Tarihi

20 Şubat 2024

Kabul Tarihi

17 Mayıs 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Güngör, B. (2024). Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu? Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi, 7(1), 1-18. https://doi.org/10.55119/artuklu.1440342
AMA
1.Güngör B. Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu? Artuklu Kaime. 2024;7(1):1-18. doi:10.55119/artuklu.1440342
Chicago
Güngör, Berkan. 2024. “Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu?”. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 7 (1): 1-18. https://doi.org/10.55119/artuklu.1440342.
EndNote
Güngör B (01 Mayıs 2024) Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu? Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 7 1 1–18.
IEEE
[1]B. Güngör, “Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu?”, Artuklu Kaime, c. 7, sy 1, ss. 1–18, May. 2024, doi: 10.55119/artuklu.1440342.
ISNAD
Güngör, Berkan. “Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu?”. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 7/1 (01 Mayıs 2024): 1-18. https://doi.org/10.55119/artuklu.1440342.
JAMA
1.Güngör B. Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu? Artuklu Kaime. 2024;7:1–18.
MLA
Güngör, Berkan. “Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu?”. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy 1, Mayıs 2024, ss. 1-18, doi:10.55119/artuklu.1440342.
Vancouver
1.Berkan Güngör. Alevi Kimliğinin İkircikliği: Azınlık mı Asli Unsur mu? Artuklu Kaime. 01 Mayıs 2024;7(1):1-18. doi:10.55119/artuklu.1440342

Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.