BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞU KARADENİZ BÖLGES BAZI KİVİ PLANTASYON ALANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2003, Cilt: 4 Sayı: 1, 83 - 91, 19.03.2011

Öz

Doğu Karadeniz bölgesi kivi plantasyon alanlarının incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; bölgede tesis edilmiş bazı kivi plantasyonları; genel özellikleri, toprak ve tesis sekli Bakımından ele alınmıştır. Buna göre; bölgede kurulan kivi plantasyon alanlarının gölgeli ve güneşli bakı gruplarında tesis edilmiş olduğu, eğim bakımından % 50 eğime kadar olan alanlarda tesis edilmiş olmakla birlikte, ortalama eğimin % 15 olduğu, rakımın deniz seviyesinden 700 m’ye kadar çıktığı, ortalama rakımın ise 190 m olduğu belirlenmiştir. Toprak özellikleri bakımından toprak türünün genellikle kumlu balçık karakterinde olduğu, pH’nın 4.6 ile 7.0 arasında değiştiği ve ortalama 6.04 olduğu, organik madde miktarının ise %1.41 olduğu tespit edilmiştir. Plantasyon amacıyla oluşturulan tesisler; demir, ahşap ve beton malzemeler ile T-direk seklindedir. Ortalama tesis yüksekliğinin 1.98 m, tesis aralık x mesafesinin ise 5 x 5 m olduğu anlaşılmaktadır. Yasama yüzdesi ise %60-100 arasında değişmekte olup ortalama değer % 91’dir. Kivi Doğu Karadeniz Bölgesi için çok uygun bir tür olup adaptasyon başarısı için tekniğine uygun hareket edilmesi kaçınılmazdır.


A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION

Yıl 2003, Cilt: 4 Sayı: 1, 83 - 91, 19.03.2011

Öz



This study,
aiming the investigation of the kiwi plantations in the eastern Black Sea
Region, deal with some plantations built in this region. These areas have
slopes of lower than 50%, but average slope is 15%. Altitudes of these
plantations reaches to 700 m, but average altitude is 190 m. These areas have
sandy loam soil type, pH is from 4.4 to 7.0, and average it is 6.04. These
soils have 1.41% organic matter. These foundations for plantations were formed
as T-columns using iron, wood, and concrete. Average foundation height is 1.98
m, interval-distance is 5x5 m. Living percentage is varying from 60% to 100%,
and average is 91%. Kiwi is a highly compatible species for Eastern Black Sea
Region. And it is vital to follow certain techniques to get high adaptation.




Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Yazarlar

İbrahim Turna Bu kişi benim

Zeki Yahyaoğlu Bu kişi benim

Ayça Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Turna, İ., Yahyaoğlu, Z., & Arslan, A. (2011). A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 4(1), 83-91.
AMA Turna İ, Yahyaoğlu Z, Arslan A. A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION. AÇÜOFD. Mart 2011;4(1):83-91.
Chicago Turna, İbrahim, Zeki Yahyaoğlu, ve Ayça Arslan. “A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 4, sy. 1 (Mart 2011): 83-91.
EndNote Turna İ, Yahyaoğlu Z, Arslan A (01 Mart 2011) A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 4 1 83–91.
IEEE İ. Turna, Z. Yahyaoğlu, ve A. Arslan, “A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION”, AÇÜOFD, c. 4, sy. 1, ss. 83–91, 2011.
ISNAD Turna, İbrahim vd. “A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 4/1 (Mart2011), 83-91.
JAMA Turna İ, Yahyaoğlu Z, Arslan A. A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION. AÇÜOFD. 2011;4:83–91.
MLA Turna, İbrahim vd. “A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, 2011, ss. 83-91.
Vancouver Turna İ, Yahyaoğlu Z, Arslan A. A STUDY ON THE SOME KIWI PLANTATIONS IN EASTERN BLACK SEA REGION. AÇÜOFD. 2011;4(1):83-91.
Creative Commons Lisansı
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.