Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi

Cilt: 16 Sayı: 1 2 Haziran 2015
PDF İndir
TR EN

Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi

Öz

Erozyon sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sedimentler bozulmuş topraklara gösterilebilecek en güzel örneklerden biridir. Bozulmuş toprakların restorasyonu ve üretim potansiyellerinin yeniden yükseltilmesi amacıyla organik materyal uygulaması son zamanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Sera koşullarında yürütülen bu çalışmada çay posası ve ahır gübresi uygulamasının sedimentlerin bazı kimyasal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla sedimentlere farklı oranlarda (%0, %2.5, %5, %7.5, %10, %12.5 ve %15) çay posası ve ahır gübresi ilave edilerek 18 hafta süreyle inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon süresi sonunda organik madde, toplam karbon, toplam azot ve toplam kükürt içeriklerinin çay posası uygulanan sedimentlerde önemli seviyede yüksek olduğu bunun yanında söz konusu özelliklerin organik materyalin uygulama oranına bağlı olarak artma eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Sedimentlerin pH değerlerinin ise çay posası uygulamasında daha düşük olduğu ve uygulama oranlarına bağlı olarak çay posasında düşme ve ahır gübresinde ise yükselme eğiliminde olduğu ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bandyopadhyay KK, Misra AK, Ghosh PK, Hati KM (2010) Effect of integrated use of farmyard manure and chemical fertilizers on soil physical properties and productivity of soybean. Soil and Tillage Research 110:115-125.
  2. Bender DJ, Contreras TA, Fahrig L (1998) Habitat loss and population decline: a meta-analysis of the patch size effect. Ecology 79:517-533.
  3. Bhattacharyya R, Chandra S, Singh RD, Kundu S, Srivastva AK, Gupta HS (2007) Long-term farmyard manure application effects on properties of a silty clay loam soil under irrigated wheat–soybean rotation. Soil and Tillage Research 94:386-396.
  4. Bortone G (2006). Sediment and Dredged Material Treatment. Elsevier Science & Technology, Amsterdam, NLD.
  5. Cadisch G, Giller K (2001) Soil Organic Matter Management: The Roles of Residue Quality in C Sequestration and N Supply, CABI Publishing, Cambridge, MA, USA.
  6. Carter MR, Gregorich EG, Angers DA, Donald RG, Bolinder MA (1998) Organic C and N storage, and organic C fractions, in adjacent cultivated and forested soils of eastern Canada. Soil and Tillage Research 47:253-261.
  7. Carter MR (2001) Organic matter and Sustainability, in; ed. Rees, R. Et al., Sustainable Management of Soil Organic Matter, CABI Publishing.
  8. Conklin AR (2014) Introduction to Soil Chemistry: Analysis and Instrumentation. Wiley, Hoboken, NJ, USA.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bahtiyar Köse Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

2 Haziran 2015

Gönderilme Tarihi

2 Haziran 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Turgut, B., & Köse, B. (2015). Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 16(1), 101-112. https://doi.org/10.17474/acuofd.27630
AMA
1.Turgut B, Köse B. Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi. AÇÜOFD. 2015;16(1):101-112. doi:10.17474/acuofd.27630
Chicago
Turgut, Bülent, ve Bahtiyar Köse. 2015. “Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 16 (1): 101-12. https://doi.org/10.17474/acuofd.27630.
EndNote
Turgut B, Köse B (01 Haziran 2015) Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 16 1 101–112.
IEEE
[1]B. Turgut ve B. Köse, “Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi”, AÇÜOFD, c. 16, sy 1, ss. 101–112, Haz. 2015, doi: 10.17474/acuofd.27630.
ISNAD
Turgut, Bülent - Köse, Bahtiyar. “Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 16/1 (01 Haziran 2015): 101-112. https://doi.org/10.17474/acuofd.27630.
JAMA
1.Turgut B, Köse B. Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi. AÇÜOFD. 2015;16:101–112.
MLA
Turgut, Bülent, ve Bahtiyar Köse. “Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, c. 16, sy 1, Haziran 2015, ss. 101-12, doi:10.17474/acuofd.27630.
Vancouver
1.Bülent Turgut, Bahtiyar Köse. Çay posası ve ahır gübresi ilavesinin Borçka barajı rezervuar sahasında biriken sedimentin bitkisel üretim potansiyeline etkisinin belirlenmesi. AÇÜOFD. 01 Haziran 2015;16(1):101-12. doi:10.17474/acuofd.27630
Creative Commons Lisansı
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.