TR
EN
Kirazın Tadı Filminde Varoluşçuluk: Yaşam ve Ölüm Arasında Sinemasal Bir Yolculuk
Öz
Bu çalışma, Abbas Kiarostami’nin 1997 yapımı Kirazın Tadı filmi üzerinden varoluşçuluk felsefesinin sinemasal düzlemde nasıl temsil edildiğini detaylı olarak incelemektedir. Film, intihar etmeye karar veren Bay Badii’nin yaşamla yeniden bağ kurma sürecini ve bu süreçte karşılaştığı kişilerin yaşam ve ölüm konusundaki farklı bakış açılarını anlatmaktadır. Bu bağlamda çalışma; Jean-Paul Sartre’ın özgürlük ve seçim vurgusu, Albert Camus ’nün absürd düşüncesi ile Sisifos Söyleni ve Martin Heidegger’in "ölüme doğru varlık" kavramsallaştırması ışığında, filmin anlatı yapısını ve karakter inşasını çözümlemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, film, içerik analizi yoluyla çok katmanlı temalar ve sembolik yapılar açısından değerlendirilmiştir. Abbas Kiarostami’nin minimalist ve derinlikli sinematografik dili, karakterlerin dönüşümü ve metaforik öğeler üzerinden varoluşsal sorunlar görünür kılınmıştır. Sonuç olarak, Kirazın Tadı yalnızca bireysel bir intihar hikâyesi olmanın ötesinde, insanın yaşam, ölüm ve anlam arayışı bağlamında derin bir felsefi sorgulamayı temsil etmektedir. Bu çalışma, sinema ve felsefenin kesişim noktasında, varoluşçuluğun görsel anlatımla nasıl biçimlendiğine dair önemli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Bu çalışmayı destekleyen herhangi bir kurum bulunmamaktadır.
Etik Beyan
Bu çalışma, herhangi bir insan katılımcı, anket, deney veya kişisel veri kullanımı içermemektedir. Çalışma kapsamında yalnızca nitel film çözümlemesi ve alanyazın taraması gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle etik kurul onayı gerektirmemektedir. Ayrıca, çalışmada kullanılan tüm kaynaklara bilimsel etik kurallar çerçevesinde atıfta bulunulmuştur. Herhangi bir çıkar çatışması söz konusu değildir.
Kaynakça
- Akmeşe, E. (2022). Kirazın Tadı filmi çerçevesinde birey açısından ölüm ve yaşamın anlamı üzerine bir değerlendirme. Z. Akmeşe Demir (Ed.), Sinematik imgelemde intihar, ötanazi ve ölüm içinde (ss. 134–153). Literatürk Yayınları.
- Aydınalp, E. B. (2020). Albert Camus’da saçma kavramı: Sisifos'u mutlu düşünmek. Söylem Filoloji Dergisi, 5(2), 529-540. https://doi.org/10.29110/soylemdergi.781867
- Beyazyüz, S. (2020). Albert Camus’nün varoluşçuluk, yabancılaşma ve absürd kavramlarının Jean-Paul Sartre özelinde sinema anlatıları üzerinden okunması. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(1), 300-313. https://dergipark.org.tr/tr/ download/article-file/1168383
- Camus, A. (1997). Sisifos söyleni. T. Yücel (Çev.). Can Yayınları.
- Colin-Dönmez, G. (2012). Öteki’nin sinemaları: Ortadoğu ve Orta Asya sinemalarında kişisel bir yolculuk. M. Jefroudi (Çev.). Agora Kitaplığı.
- Çalgüner, E. (2019). Sinemada varoluşçuluk ve Aronofsky. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, (48), 291-307. https://dergipark. org.tr/tr/download/article-file/1956471
- Çarkı, R. (2022). İnsan felsefesi açısından varoluşçuluk ve varoluşçu psikoloji (Tez No. 776254) [Doktora Tezi, Maltepe Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.
- Çavuşoğlu, H. (2023). Varoluşçuluğun terminolojisinin kökenleri ve özcülüğün kavramsal epistemolojisi üzerine. Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (22), 1-16. https://doi.org/10.34085/ buifd.1319848
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Film Eleştirisi , Sinema Kuramları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2025
Gönderilme Tarihi
4 Haziran 2025
Kabul Tarihi
8 Ağustos 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 31 Sayı: 55