The aim of this research is to determine the extent to which sprouted foods are reflected in sustainable recipes and menus in restaurants. It is also aimed to determine the usage areas of sprouted foods in fine-dining, plant-based kitchens in Ankara. Following the literature review, the data obtained through semi-structured interviews were analysed using MAXQDA 2022, a software program used in qualitative research. It was determined that sprouted foods are used especially in high-end restaurants. Sprouted foods, which are compatible with many diets, have been described as a sustainable product in terms of being an alternative to products where food sensitivities are common. It has been revealed that sprouted foods are used in different forms and varieties, especially in new generation restaurants that have adopted the original recipe understanding, and are appreciated by consumers as an alternative nutrition style. In addition, suggestions were made in direct proportion to the results of the research on the use of sprouted foods in the food industry and as a stepping stone in reaching safe food with new generation restaurant concepts.
Sprouted Foods Micro Sprouts Sustainable Menus Original Recipes Ankara
Bu araştırmanın amacı, filizlendirilmiş gıdaların restoranlarda; sürdürülebilir reçete ve menülere ne ölçüde yansıdığının belirlenmesidir. Ayrıca filizlendirilmiş gıdaların Ankara’da bulunan fine-dining, plant based mutfaklarda kullanım alanlarını belirlemek hedeflenmiştir. Araştırmada literatür taramasının ardından, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler nitel araştırmalarda kullanılan yazılım programı MAXQDA 2022’den yararlanılarak analiz edilmiştir. Filizlendirilmiş gıdaların özellikle üst düzey olarak nitelendirilen restoranlarda kullanıldığı tespit edilmiştir. Birçok beslenme biçimi ile uyumlu olan filizlendirilmiş gıdalar; gıda hassasiyetlerinin yaygın olduğu ürünlere alternatif olabilmesi açısından sürdürülebilir ürün olarak nitelendirilmiştir. Filizlendirilmiş gıdaların özellikle özgün reçete anlayışını benimsemiş, yeni nesil restoranlarda farklı formlarda ve çeşitlerde kullanıldığı, tüketicilerce alternatif bir beslenme tarzı olarak beğenildiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca filizlendirilmiş gıdaların gıda sanayisinde ve yeni nesil restoran kavramları ile güvenli gıdaya ulaşmada bir basamak olması ile ilgili araştırma sonuçlarıyla doğru orantılı önerilerde bulunulmuştur.
Filizlendirilmiş Gıdalar Mikro Filiz Sürdürülebilir Menüler Özgün Reçeteler Ankara
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 24 Sayı: 2 |