Araştırma Makalesi

Futbol ve Tenis Branşlarıyla İlgilenen Bireylerin Karanlık Üçlü Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri Üzerine Etkisi

Cilt: 5 Sayı: Özel Sayı 1 19 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Futbol ve Tenis Branşlarıyla İlgilenen Bireylerin Karanlık Üçlü Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri Üzerine Etkisi

Öz

Bu çalışmanın amacı; futbol ve tenis sporlarıyla ilgilenen bireylerin karanlık üçlü kişilik özellikleri ve karar verme stilleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın evrenini; Erzurum ilinde futbol ve tenis branşları ile ilgilenen bireyler oluştururken; çalışma grubunu ise kolayda örneklem yönetimi ile seçilmiş 108’i erkek ve 63 kadın olmak üzere toplamda 171 kişi oluşturmuştur. Araştırmada, Karanlık Üçlü Ölçeği ile “Melbourne Karar Verme Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, frekans analizi, betimsel istatistik, bağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey testi, ölçekler arasındaki ilişkinin tespiti için pearson korelasyon testi yapılmıştır. Katılımcıların yaş değişkenlerine göre karar verme stilleri; kaçıngan karar verme stili (p=,005) alt boyutunda ve branş düzeyine göre karanlık üçlü ölçeğinin makyavelizm (p=,030). Alt boyutunda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu bulgulara göre kaçıngan karar verme stili alt boyutunda 26-30 yaş aralığında olan bireylerin ve makyavelizm alt boyutunda “amatör” düzeyde bulunanların ortalama puanları diğer bireylere oranla daha fazla ortalama sahip oldukları sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Amerikan Psikiyatri Birliği (Çev., Köroğlu, E.) (2013). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı (DSM-V). Sayıştay Dergisi, (5. baskı), HYB Yayıncılık. 101-97-121.
  2. Avşaroğlu, S. (2007). Üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygı, karar verme ve stresle başa çıkma stillerinin benlik saygısı ve bazı değişkenler açısından incelenmesi. Doktora Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  3. Aydoğan, E., ve Serbest, S. (2016). İş yerinde karanlık üçlü: Bir kamu kuruluşunun iç denetim biriminde.
  4. Christie, R., & Geis, F. (1970). Scale construction. Studies in Machiavellianism, 10-34.
  5. Craig, C. & Watson, G. (2011). An affordance based on approach to decision making in sport: discussing a novel methodological framework. Revista de Psicologia del Deporte, 20 (2), 689-708.
  6. Crano, W.D., & Brewer, M.B. (2002). Principles and methods of social research. New Jersey, Lawrence Erlbaum Associates Publishers
  7. Deniz, M. E. (2004). Investigation of the relation between decision self-esteem, decision making style and problem solving skill of the university students. Eurasian Journal of Educational Research, 4, 15, 23-35.
  8. Egesoy, H. Eniseler, N. Çamlıyer, H. ve Çamlıyer, H. (1999). Elit ve Elit Olmayan Futbol Oyuncularının Karar Verme Performanslarının Karar Verme Hızı ve Verilen Kararın Doğruluğu Açısından Karşılaştırılması. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2, (3), 22-33.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Egzersiz ve Spor Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2022

Kabul Tarihi

9 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA
Budak, D., & Kandil, N. (2022). Futbol ve Tenis Branşlarıyla İlgilenen Bireylerin Karanlık Üçlü Kişilik Özelliklerinin Karar Verme Stilleri Üzerine Etkisi. Mediterranean Journal of Sport Science, 5(Özel Sayı 1), 158-170. https://doi.org/10.38021/asbid.1198516

Cited By

  Flag Counter     


27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .


26245 26366