Araştırma Makalesi

Motivasyonel Faktörlerin Psikolojik İyi Oluş ve Yaşam Memnuniyetine Etkisi: Gönüllü Gençler Örneği

Cilt: 7 Sayı: 3 28 Eylül 2024
PDF İndir
TR EN

Motivasyonel Faktörlerin Psikolojik İyi Oluş ve Yaşam Memnuniyetine Etkisi: Gönüllü Gençler Örneği

Öz

Bu araştırmanın amacı, motivasyonel faktörlerin gençlik merkezlerine üye olan gönüllü gençlerin psikolojik iyi oluş ve yaşam memnuniyetine etkisini incelemektir. Çalışma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Ağrı ve Erzincan illerindeki Gençlik Merkezlerine üye olan ve sportif etkinliklerde gönüllü olarak görev alan 214 genç katılmıştır. Araştırma verileri ‘Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ)’, ‘Yaşam Memnuniyeti Ölçeği (YMÖ’ ve ‘Gönüllü Motivasyon Envanteri (GME)’ kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde; betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA, Pearson ve Spearman korelasyon ile çoklu regresyon kullanılmıştır. Katılımcıların ölçeklerden aldıkları puanlar cinsiyetlerine göre farklılaşmamaktadır. Sportif etkinliklerde düzenli olarak görev alan gençlerin psikolojik iyi oluş ve ‘Sosyal Etkileşim’ puanları anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Sportif etkinliklere gönüllü olarak katılım amacı sosyal ilişki kurmak olan gençlerin psikolojik iyi oluş, ‘Takdir Etme’, ‘Sosyal Etkileşim’ ve ‘Benlik Saygısı’ puanları; psikolojik anlamda kendini iyi hissetmek amacıyla katılan gençlerin ‘Sosyal Etkileşim’ ve ‘Benlik Saygısı’ puanları; topluma katkıda bulunmak amacıyla katılan gençlerin psikolojik iyi oluş ve ‘Karşılılık’ puanları daha yüksektir. Gençlik merkezine üyelik süresi ile psikolojik iyi oluş ve yaşam memnuniyeti arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. PİOÖ, YMÖ ve GME’den alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayıları, ölçek puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Son olarak ‘Karşılılık’ algısının psikolojik iyi oluş ve yaşam memnuniyetinin anlamlı birer yordayıcısı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akın, A., ve Yalnız, A. (2015). Yaşam memnuniyeti ölçeği (YMÖ) Türkçe formu: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14(54), 95-102. https://doi.org/10.17755/esosder.68461
  2. Akiş, M. S. (2019). Sivil toplum kuruluşlarında (STK) gönüllü motivasyon kaynaklarının sosyo demografik değişkenler açısından incelenmesi. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, (15), 40-61.
  3. Artan, T., Taşçı, A., ve Başcıllar, M. (2018). Üniversite öğrencilerinin gönüllü olma motivasyonları ile özgecilik düzeyleri arasındaki ilişki. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 5(26), 2483-2493.
  4. Atçı, D., Yenipınar, U., ve Unur, K. (2014). Gönüllü olma nedenleri: Mersin 2013-XVII. Akdeniz oyunları örneği. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11(3), 42-56.
  5. Auld, C., & Cuskelly, G. (2001). Behavioural characteristics of volunters: Implications for community sport and recreation organisations. Australian Parks and Leisure, 4(2), 29-37.
  6. Bang H., & Chelladurai, P. (2009). Development and validation of the volunteer motivations scale for ınternational sporting events (VMSISE). International Journal of Sport Management and Marketing, 6(4), 332-350. https://doi.org/10.1504/IJSMM.2009.030064
  7. Barsbuğa, Y. (2016). Evaluation of motivation among individuals voluntarily assigned in recreative activities. 2nd International Conference on the Changing World and Social Research (pp. 1009-1015). Barcelona, Spain.
  8. Baştuğ, G., & Duman, S. (2010). Examining life satisfaction level depending on physical activity in Turkish and German societies. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 2(2), 4892-4895. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2010.03.790

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor ve Rekreasyon , Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

25 Eylül 2024

Yayımlanma Tarihi

28 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

6 Ağustos 2024

Kabul Tarihi

22 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Akbulut, V., & Akbulut, B. A. (2024). Motivasyonel Faktörlerin Psikolojik İyi Oluş ve Yaşam Memnuniyetine Etkisi: Gönüllü Gençler Örneği. Mediterranean Journal of Sport Science, 7(3), 585-603. https://doi.org/10.38021/asbid.1528599

Cited By

  Flag Counter     


27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .


26245 26366