Bu çalışmanın amacı; yüzücülerde temel dayanıklılık antrenmanı sonucu oluşan dehidrasyonun değerlendirilmesi ve performans üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya Pamukkale Üniversite Yüzme spor klübünden14 erkek yüzücü katılmıştır. 7 sporcu sıvı takviyesi almış ve 7 sporcu sıvı takviyesi almadan antrenmana devam etmiştir ve 48 saat sonra aynı protokol tekrarlanmıştır. Çalışmada tanita ölçümleri, idrar özgül ağırlığı, kalp atım hızı, kan basıncı, vücut sıcaklığı, yüzme performansı (100m and 400m) ölçümleri uygulanmıştır. İstatistiksel analizde grup içi ön-test son-test farkına bağımlı gruplarda t-test, gruplar arasındaki farklar için bağımsız gruplarda t-test analizi yapılmıştır. Sıvı takviyesi alan ve almayan yüzücülerin ön-test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p<0.05). Sıvı takviyesi alan ve almayan yüzücülerin idrar dansitesi son-test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p>0.05). Yüzücülerin sıvı takviyeli antrenman öncesi ve sonrası bulgularında; vücut sıcaklığı, toplam vücut sıvı yüzdesi, vücut yağ yüzdesi, yağ dışı ağırlık yüzdesi, kalp atım sayısı, diastolik kan basıncı, 100m serbest yüzme performansı ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Yüzücülerin sıvı takviyesiz antrenman öncesi ve sonrası bulgularında; vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, idrar dansitesi, toplam vücut sıvı yüzdesi, vücut yağ yüzdesi, yağ dışı ağırlık yüzdesi, kalp atım sayısı, 100m serbest yüzme performansı ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, yüzücülerde sıvı takviyesiz antrenmanda vücut ağırlığının düştüğü ve dehidrasyonun arttığı görülmüştür.
Dehidrasyon İdrar Dansitesi Hidrasyon Yüzme Dehydration Urine Density Hydration Swimming
The purpose of this study, basic endurance training in swimming is the evaluation of the resulting dehydration and its effects on performance. 14 male swimmers from Pamukkale University Swimming Sports Clup team participated voluntarily in this study. 7 athletes took liquid supplement and 7 athletes continued to practice without liquid supplement and the same protocol were repeated after 48hours. Tanita measurements, urine specific gravity, heart rate, blood pressure, body temperature, swimming performance (100m and 400m) measurements was applied. T-test was used for the difference between the pre-test and post-test values in the group, and t-test analysis was used for the differences between the groups in the independent groups. There was no statistically significant difference between in the pre-test values of the swimmers with and without liquid supplementation (p>0.05). There was a statistically significant difference in the urine density values between in the post-test values of the swimmers with and without liquid supplementation (p<0.05). There was a statistically significant difference in the body temperature, total body fluid percentage, body fat percentage, fat free mass percentage, heart rate, diastolic blood pressure, 100m free swimming performance measurements between the pre-test and post-test values of the group that trained by taking liquid supplements (p<0.05). There was a statistically significant difference in the body weight, body mass index, urine density, total body fluid percentage, body fat percentage, fat free mass percentage, heart rate, 100m free swimming performance measurements between the pre-test and post-test values of the group training without fluid supplementation (p<0.05). As a result, it was observed that the body weight decreased and dehydration increased in the training without fluid supplementation in swimmers.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Egzersiz ve Spor Bilimleri, Antrenman |
Bölüm | Arşiv |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 10 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 8 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: Özel Sayı 1 - 6. Akademik Spor Araştırmaları Kongresi Özel Sayısı |
Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .