Araştırma Makalesi

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Cilt: 11 Sayı: 4 30 Ekim 2024
PDF İndir
EN TR

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışma, engelli çocuğa sahip ailelerin yalnızlık düzeylerini cinsiyet, yaş ve gelir düzeyine göre incelemeyi amaçlamaktadır. Kayseri ilinde yaşayan 131 engelli çocuğa sahip ebeveyn ile gerçekleştirilen araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri, demografik özellikleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile toplanmış, yalnızlık düzeylerini ölçmek için ise SELSA-S (Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği) anketi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde t-testleri, F-testleri ve farklı gruplar arasındaki anlamlı farklılıkları belirlemek için Tukey testleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, cinsiyetin yalnızlık üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığını, ancak yaş ve gelir düzeyinin yalnızlık üzerinde önemli etkiler yarattığını göstermektedir. Genç ebeveynlerin, ileri yaş gruplarındaki ebeveynlere kıyasla daha yüksek yalnızlık düzeyleri yaşadığı bulunmuştur. Bu durum, genç ebeveynlerin engelli bir çocuğa bakma konusunda daha az deneyime sahip olmaları ve sosyal destek sistemlerinden yeterince faydalanamamaları ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca, düşük gelirli ailelerin, yüksek gelirli ailelere göre daha fazla yalnızlık yaşadıkları tespit edilmiştir. Maddi zorlukların, ailelerin sosyal ilişkilerini sürdürme kapasitelerini olumsuz etkilediği ve yalnızlık düzeylerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, engelli çocuklara sahip ailelerin yalnızlık deneyimlerinin cinsiyet, yaş ve gelir düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, yalnızlığın azaltılmasına yönelik bireyselleştirilmiş sosyal destek ve eğitim programlarının önemini vurgulamaktadır. Aynı zamanda, düşük gelirli ailelere yönelik mali desteklerin ve sağlık müdahalelerinin, yalnızlığı azaltmada etkili stratejiler arasında yer alabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksakal S, Kendirkıran G. (2024). Huzurevinde Yaşayan Yaşlılarda COVID-19 Pandemi Sürecinde Ölüm Kaygısı ve Yalnızlık. IGUSABDER.1201–1217.
  2. Altan Arslan, Ş., & Topal, M. (2021). Covid-19 Süresince Psiko-Sosyal Destek Hattında Çalışan Psikologların Psikolojik Sağlamlık Düzeyleri ile Erken Dönem Uyumsuz Şemaları Arasındaki İlişki. Gelişim ve Psikoloji Dergisi, 2(4), 101-118.
  3. Batıgün, A. (2008). İntihar olasılığı ve cinsiyet: İletişim becerileri, yaşamı sürdürme nedenleri, yalnızlık ve umutsuzluk açısından bir inceleme. Türk Psikoloji Dergisi, 23(62), 65-75.
  4. Bayram, A., Buyuksivaslıoglu, N. M., Seker, M., Vyacheslav, T., & Botakarayev, B. (2020). The mediating role of stress on the relationship between organizational culture and dysfunctional attitudes: A field study. Ilkogretim Online, 19(1), 147-156.
  5. Brown, P., & Miller, J. (2022). Loneliness in modern society. Oxford University Press. Buluş, M. (1997). Üniversite öğrencilerinde yalnızlık. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, 82-90. Cacioppo JT, Hawkley LC. (2009). Perceived social isolation and cognition. Trends Cogn Sci. 2009 Oct;13(10):447-54. doi: 10.1016/j.tics.2009.06.005.
  6. Chen, Y., & Lee, M. (2022). The role of age in loneliness. Journal of Aging Studies, 35, 75-85. Chesser, B., Woodward, J. C., Bauermeister, M., & Parkhurst, A. M. (1981). Loneliness among low-income single adolescent mothers. Family and Consumer Sciences Research Journal, 9(4), 374-381.
  7. Corse, S. J., Schmid, K., & Trickett, P. K. (1990). Social network characteristics of mothers in abusing and nonabusing families and their relationships to parenting beliefs. Journal of Community Psychology, 18, 44-59.
  8. Çeçen, R. (2007). Üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine ve anababa tutum algılarına göre yalnızlık ve sosyal destek düzeylerinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), 180-190.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Psikolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Ekim 2024

Gönderilme Tarihi

22 Eylül 2024

Kabul Tarihi

27 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Turhan, T., Akgül, S., & Şeker, A. (2024). ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 11(4), 111-127. https://izlik.org/JA96AG59DT
AMA
1.Turhan T, Akgül S, Şeker A. ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. ASEAD. 2024;11(4):111-127. https://izlik.org/JA96AG59DT
Chicago
Turhan, Talha, Sevgi Akgül, ve Adem Şeker. 2024. “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 11 (4): 111-27. https://izlik.org/JA96AG59DT.
EndNote
Turhan T, Akgül S, Şeker A (01 Ekim 2024) ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 11 4 111–127.
IEEE
[1]T. Turhan, S. Akgül, ve A. Şeker, “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”, ASEAD, c. 11, sy 4, ss. 111–127, Eki. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96AG59DT
ISNAD
Turhan, Talha - Akgül, Sevgi - Şeker, Adem. “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 11/4 (01 Ekim 2024): 111-127. https://izlik.org/JA96AG59DT.
JAMA
1.Turhan T, Akgül S, Şeker A. ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. ASEAD. 2024;11:111–127.
MLA
Turhan, Talha, vd. “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, c. 11, sy 4, Ekim 2024, ss. 111-27, https://izlik.org/JA96AG59DT.
Vancouver
1.Talha Turhan, Sevgi Akgül, Adem Şeker. ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YALNIZLIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. ASEAD [Internet]. 01 Ekim 2024;11(4):111-27. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96AG59DT