Araştırma Makalesi

YOĞUN BAKIM VE AMELİYATHANE BİRİMLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN İŞYERİ MANEVİYATI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 5 Sayı: 12 30 Aralık 2018
  • Dilek Kocabaş
  • Aynur Toraman
PDF İndir
TR

YOĞUN BAKIM VE AMELİYATHANE BİRİMLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN İŞYERİ MANEVİYATI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

İşyeri maneviyatı kavramı, çalışanların fiziki, zihni ve içsel motivasyonlarını ortaya çıkarmak amacıyla çalışanların manevi ihtiyaçlarını, değer yargılarını, dünya görüşünü içerir. Çalışanların işyeri maneviyatı geliştirmesi, işle ilgili güçlü ilişkiler geliştirmesi, kendi inanç ve değerlerini çalıştığı kurumun değerleriyle uyumlaştırması, çalışanların birbirleri ile yürekten ilişki kurmalarının hem kendilerine hem de kurumlarına fayda sağlayacağı aşikârdır. Bu çalışma, yoğun bakım ve ameliyathane birimlerinde çalışan personelin işyeri maneviyatını araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışma katılımcıların işyeri maneviyatının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmeye yöneliktir. Çalışmada veri toplama aracı olarak işyeri maneviyatını ölçmek için Kinjerski ve Skrypnek (2006) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, yoğun bakım ve ameliyathane birimlerinde çalışan sağlık personelinin işyeri maneviyatının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların işyeri maneviyat düzeyi ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki elde edilmiştir (p<0.05).

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BERZAH, M., Çakır, M., (2015), “İş Hayatında Maneviyat Yaklaşımı Ne Vaat ediyor?”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 13, Sayı: 26: 135-149.
  2. BOZTİLKİ M., Ardıç, E.,(2017), “Maneviyat ve Sağlık”, G.O.P. Taksim E.A.H. JAREN S;3 (Ek sayı):39-45.
  3. ÇAKIROĞLU, D., (2017), Algılanan Örgütsel Maneviyatın Psikolojik Sözleşmeye Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  4. ÇAKIROĞLU, D., Aydoğan, E., Altınöz, M., Işıkhan, S., (2018), “Kamu ve Özel Kesim Çalışanlarının Örgütsel Maneviyat Algıları: Bir Alan Araştırması”, Atlas Internatıonal Refereed, Vol 4, Issue:13: 1065-1073.
  5. FRESHMAN, B.. (1999). An Exploratory Analysis of Definitions and Applications of Spirituality in The Workplace. Journal of Organizational Change Management, 12 (4): 318-327.
  6. GÖKTÜRK, İ. ve Günalan, M.. (2006). Modern ve Geleneksel Değerler Arasında Yabancılaşan İnsan, Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi, 11: 127-142.
  7. HİÇDURMAZ D, Öz, F. (2013), “Stresle Baş Etmenin Bir Boyutu Olarak Spiritüalite”, Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(1): 50-6.
  8. HODGE DR.(2005), “Spiritual Ecograms: A New Assessment Instrument for Identify Ingclients Spiritual Strengths in Spaceandacross Time”, Families in Society. 2005; 86(2): 287-96

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Dilek Kocabaş Bu kişi benim

Aynur Toraman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Kocabaş, D., & Toraman, A. (2018). YOĞUN BAKIM VE AMELİYATHANE BİRİMLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN İŞYERİ MANEVİYATI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(12), 393-403. https://izlik.org/JA52KG36AL