Derleme

TANPINAR’IN ÖNCÜ YENİLİKÇİLERİNDEN AHMED CEVDET PAŞA

Cilt: 6 Sayı: 4 30 Nisan 2019
PDF İndir
TR

TANPINAR’IN ÖNCÜ YENİLİKÇİLERİNDEN AHMED CEVDET PAŞA

Öz

Ahmed Hamdi Tanpınar, Yeni Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biridir. Yeni edebiyat denildiği zaman akla ilk gelecek şahsiyetlerden biri şüphesiz ki Tanpınar’dır. O, özellikle yenilik kavramıyla ön plandadır. 18. asrın sonlarında 19. asrın başlarında ortaya çıkan “yenilik” kavramı, onun eserlerinde ve hayatında önemli bir yer işgal etmektedir. Tanpınar, eserlerinde yeni ile eskinin karşılaştırmalarını, yeniliğe doğru adımlarını, Türk toplumunun günden güne yavaş yavaş nasıl değişime uğradığını, Batının topluma, devlet adamlarına, sanatçılarına, insanlarına nasıl etkili olduğunu onun romanlarında, hikâyelerinde ve şiirlerinde yani neredeyse hemen bütün eserlerinde görmek mümkündür. Yapılan bu çalışmada ise Tanpınar’ın yeniliğe nasıl geçtiğini, bakış açısının nasıl olduğunu, hangi sanatçıların yenilik fikrini doğru bulup hangi sanatçıların yenilik fikrini doğru bulmadığını, edebiyatta yeniliğin ne demek olduğunu gösterdik. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alper, K. (2014). Namık Kemal'den Ahmet Hamdi Tanpınar'a Eski Yeni Tenkidi . İnternational Periodical For The Languages,Literature And History Of Turkish Or Turkic. Ankara.Balcı, Y. (2009). Bir Sanatkarın Bilim Adamı Olarak Portresi: Ahmet Hamdi Tanpınar. İnternational Periodical For The Langugaes. Denizli.Çınar, M. (2007). Doğu-Batı Bağlamında Tanpınar Üzerine Notlar.Gündüz, M. (2012). Eğitimci Yönüyle Ahmet Cevdet Paşa. Ankara: Doğu Batı Yayınları.İmamoğlu, T. (tarih yok). Ahmet Hamdi Tanpınar'da Süreklilik ve Değişim . Atatürk Üniversitesi. Erzurum.Karabulut, M. (2010, 8). Tanzimat Dönemi'nde Osmanlının Yenileşme Sürecine Bir Bakış. Türk Dünyası Araştırmaları(187).Paşa, A. C. (1953). Cevdet Paşa Tezakir. Ankara: Tarih Kurum Yayınlarından.Tanpınar, A. H. (2012). On Dokuzuncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi (20. b.). İstanbul: Dergah yayınları.Tanpınar, A. H. (2016). Edebiyat Üzerine Makaleler (11. b.). İstanbul: Dergah Yayınları .Taymaz, E. (2016). Yenilik Kavramı ve Yenilik Poltikası . Ankara.Uçak, S. (2019). Şehrengizden Monografiye: Lami'i Çelebi ve Tanpınar'a Göre Bursa. Türkiye: Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi.Uzundal, E. (2013). 19. Yüzyıl Tarih Yazıcılığı ve Ahmet Cevdet Paşa. Türk Tarih Eğitim Dergisi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

14 Nisan 2019

Kabul Tarihi

20 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
İssa, Z. H. (2019). TANPINAR’IN ÖNCÜ YENİLİKÇİLERİNDEN AHMED CEVDET PAŞA. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(4), 347-353. https://izlik.org/JA66MR54AA