Araştırma Makalesi

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ

Cilt: 8 Sayı: 3 31 Temmuz 2021
PDF İndir

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ

Öz

Sosyal medya, iletişimin eşzamanlı olarak karşılıklı ve anında yapılmasına imkan tanımaktadır. Bu sebeple insanlar arasında sosyal medya kullanımı sürekli artmakta ve her geçen gün daha aktif kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisi çok hızlı değişip gelişmekte ve kişilere özel alanlar sunmaktadır. Bu durum doğal olarak müşteriye ihtiyaç duyan firmaların dikkatini çekmiştir. Sosyal medyanın pazarlama açısından oldukça kullanışlı olduğu ve etki gücünün kitle iletişim araçlarını gölgede bırakacak seviyelere geldiği görülmektedir. Bu bağlamda pazarlama stratejileri de bu değişim ve gelişim ekseninde hareket ederek kendini yenilemek durumunda kalmıştır. Artık şirketler sosyal medyayı müşterileriyle ve potansiyel müşterileriyle iletişime geçmek için son derece rantabl kullanmaktadırlar. Bu sayede çok büyük kitlelere ulaşabilmektedirler. Bu çalışma, tüketicilerin satın alma davranışı sergilerken hangi sosyal medya uygulamasını kullandıklarına ve kullanım sürelerine göre davranışlarının nasıl farklılaştığına genel bir bakış sunacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Armstrong, G., Adam, S., Denize, S., Volkov, M., & Kotler, P. (2013). Principles of Marketing (Cilt 6). Pearson.
  2. Atwong, C. (2015). A Social Media Practicum: An Action-Learning Approach to Social Media Marketing and Analytics. Marketing Education Review, 25(1), 27-31.
  3. Aydın, G., & Altuntaş, B. K. (2015). Y-Jeneresyonunda Sözsüz İletişim Yönetimi Olarak Gösterişçi Tüketim Kullanımıyla İlgili Deneysel Bir Çalışma. İletişim Çalışmaları Dergisi(7), 110-131.
  4. Aytuğ, S., & Özgüven Tayfun, N. (2016). Pazarlama Yönetimi. İzmir. Baker, S. (2009 , Haziran). What's A Friend Worth. BusinessWeek.
  5. Barwise, P., & Meehan, S. (2010). The One Thing You Must Get Right When Building a Brand December, Harvard Business Review.
  6. Belch, G. E., Belch, M. A., & Ceresino, G. (1985). Parental and Teenage Child Influences in Family Decision Making. Journal of Business Research, 13(2), 163- 176.
  7. Bertilsson, J. (2009). The way brands work – consumers’ understanding of the creation and usage of brands. Lund Business Press, Lund.
  8. Blakeman, K., & Brown, S. (2010). Social Media: Essential for Research, Marketing and Branding (October/November ed., Vol. 37). Bulletin of the American Society for Information Science and Technology.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

11 Temmuz 2021

Kabul Tarihi

3 Ağustos 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Karabulut, A. T., & Bilen, A. (2021). SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 8(3), 898-920. https://izlik.org/JA55PY59GU
AMA
1.Karabulut AT, Bilen A. SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ. ASEAD. 2021;8(3):898-920. https://izlik.org/JA55PY59GU
Chicago
Karabulut, Aslı Tuğçe, ve Abdulkadir Bilen. 2021. “SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 8 (3): 898-920. https://izlik.org/JA55PY59GU.
EndNote
Karabulut AT, Bilen A (01 Temmuz 2021) SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 8 3 898–920.
IEEE
[1]A. T. Karabulut ve A. Bilen, “SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ”, ASEAD, c. 8, sy 3, ss. 898–920, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55PY59GU
ISNAD
Karabulut, Aslı Tuğçe - Bilen, Abdulkadir. “SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 8/3 (01 Temmuz 2021): 898-920. https://izlik.org/JA55PY59GU.
JAMA
1.Karabulut AT, Bilen A. SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ. ASEAD. 2021;8:898–920.
MLA
Karabulut, Aslı Tuğçe, ve Abdulkadir Bilen. “SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 3, Temmuz 2021, ss. 898-20, https://izlik.org/JA55PY59GU.
Vancouver
1.Aslı Tuğçe Karabulut, Abdulkadir Bilen. SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ. ASEAD [Internet]. 01 Temmuz 2021;8(3):898-920. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55PY59GU