Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE KAS İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINA YÖNELİK ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRME

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 5, 230 - 240, 31.05.2019

Öz

Günümüzde mesleki rahatsızlıklar önemli bir toplumsal sorundur ve Mesleki Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları (MKİSR), mesleki rahatsızlıkların büyük bir çoğunluğunu temsil eden ciddi sağlık problemleridir. MKİSR ürün ve çalışma yaşamı kalitesinin ve verimliliğinin düşmesine neden olmakla birlikte zaman kayıplarına, sağlık harcamalarının ve maliyetin artmasına da yol açmaktadır.

Uygun olmayan çalışma pozisyonları MKİSR’na yol açmakta ve bunun sonucunda iş kazalarında artış meydana gelmektedir. Bu nedenle, çalışanların çalışma pozisyonlarına ilişkin ergonomik risklerin analizi oldukça önemlidir.

Bu çalışmanın amacı, bir tekstil işletmesinin farklı birimlerinde görev yapan personelin çalışma pozisyonlarına ilişkin ergonomik analizler yapmak ve MKİSR risklerini değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, yaygın olarak kullanılan ergonomik risk ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden biri olan ve yapılan işle ilgili olarak tüm vücuda ilişkin duruş risklerinin ele alınmasını sağlayan REBA (Rapid Entire Body Assessment) yönteminden faydalanılmıştır.

Analiz sonucu elde edilen bulgular ışığında, çalışanların sağlığı ve güvenliği yanında iş verimini ve kalitesini arttırmaya yönelik çalışma koşulları ve şekilleri konusunda uygulama yapılan firma yönetimine önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • CHOI, T.Y. ve Like, J.K. (1992), “Institutional Conformity and Technology Implementation: A Process Model of Ergonomics Dissemination”, Journal of Engineering and Technology Management, 9, 155-195. ÖZKUL, A.E. (1996), Ergonomi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. AYANOĞLU, C. (2007), “İşyerinde Ergonomi ve Stres”, ÇSGB, İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, 34. MALCHAIRE, J. (Catholic University of Louvain). A classification method for assessing and /or preventing the risks of musculoskeletal disorders, 2011. McCAULEY-BELL, P.R., Crumpton, L.L., Wang, H. (1999), “Measurement of Cumulative Trauma Disorder Risk in Clerical Tasks Using Fuzzy Linear Regression”, EEE Transactıons On Systems, Man, And Cybernetıcs—Part C: Applications and Reviews, 29, 1-14. ÖZEL, E. ve Çetik, O. 2010, “Mesleki Görevlerin Ergonomik Analizinde Kullanılan Araçlar ve Bir Uygulama Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Ağustos (22), 41-56. VICON, [Çevrimiçi]. Available: http://vicon-project.eu/wp- content/uploads/2013/06/VICON_D1_1_FINAL.pdf. [Erişildi: 06 Mart 2019]. SUE, H. ve McAtamney, L. (2000). Rapid Entire Body Assessment (REBA). Applied Ergonomics, 201-205. HIGNETT, S. ve McAtamney, L., 1998, Technical note Rapid Entire Body Assessment (REBA), Ergonomist, Nottingham City.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsa Çoker Bu kişi benim

Hasan Selim Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Çoker, İ., & Selim, H. (2019). BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE KAS İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINA YÖNELİK ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRME. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(5), 230-240.