Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EV TEKSTİL TASARIMI

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 12, 86 - 89, 03.01.2020

Öz

İnsanlık tarihi kadar eski olan tekstil; tarihsel süreç içerisinde tasarım, teknik, malzeme ve teknoloji açısından gelişip yenilenerek ilerlemektedir. Tarih boyunca insanların en önemli ihtiyaçlarından olan giysi, aksesuar ve ev tekstili gibi ürünlerin tasarımı ve üretimi günümüze kadar büyüyerek çok önemli bir sektör haline gelmiştir.
Günümüzdeki tekstil tasarımı ve üretimi ise çok çeşitli gruplara bölünmüştür. Bu gruplardan kullanım açısından ev tekstili hem tasarım açısından hem de kullanım açısından çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle 90’lı yıllardan itibaren büyüyen ve gelişen Türkiye Ev Tekstili Sanayi, onu destekleyen dernek oluşumu ve sanayicileri ile birlikte bugün önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Üretime odaklı çalışan tekstil sektörü, gelişen teknoloji ve tasarım anlayışı ile kendini geliştirmek ve tasarım açısından yenilemek zorunda kalmıştır. Ev tekstilinde estetik, tasarım, kullanım yeri ve üretim süreçleri mekân ile tekstilin birlikte düşünülmesini gerektirmektedir. Bildiri kapsamında ev tekstil tasarımı hakkında bilgi vermeyi amaçlanmıştır.

Kaynakça

  • BAŞER, Güngör. Dokuma Tekniği ve Sanatı, Temel Dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları, Cilt I, Punto Yay. Ltd., İzmir, 2004. GENÇ, Adem, Ahmet, Sipahioğlu. Görsel Algılama, Sanatta Yaratıcı Süreç, Sergi Yay., İzmir, 1990. KALINKARA, Velittin. Konutta İç Dekorasyon, Mühendislik, Mimarlık Yay., TeknikYayınevi, Ankara, 2001. KAPTAN, B. Burak. İç Mekânın Niteliğini Belirleyen Öğelerin Görsellik Kazanmasını Sağlayan Oluşumlar, Anadolu Sanat Dergisi, Sayı:11, 2001. KÜÇÜKERMAN, Önder. Endüstri Tasarımı / Endüstri İçin Ürün Tasarımında Yaratıcılık, Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.1996 MİLES, Lessie W.C (Ed.). Textile Printing, Manchester: Society of Dyers and Colourists, 2003. ÖNLÜ, Nesrin. “Ev Tekstilinde Tasarımcının Rolü”, Ev Tekstili Dergisi, Doğan Ofset Yay. ve Mat. A.Ş, Yıl:11, Sayı: 40, Şubat, İstanbul, 2004. SÖZEN, Metin, Uğur Tanyeli. Sanat Kavramı ve Terimleri Sözlüğü, Remzi Kitabevi 4. Basım, 1996 TASMACI, Mehmet. “Ev Tekstili Tanım, Özellikler ve Sınıflandırılması” Evtekstili Dergisi, Doğan Ofset Yay. ve Mat. A.Ş, Yıl:5, Sayı: 16, İstanbul, Şubat 1998, s.40 TOMLINSON, John. Küreselleşme ve Kültür. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2013. TUNALI, İ. (2004). Tasarım Felsefesine Giriş (İkinci Baskı). İstanbul: Yapı Ya
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sultan Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Erdoğan, S. (2020). EV TEKSTİL TASARIMI. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(12), 86-89.