Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZM FAALİYETLERİNİN YEREL HALK TARAFINDAN NASIL ALGILANDIĞININ ANALİZİ: ADANA ÖRNEĞİ

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 10, 43 - 57, 29.10.2020

Öz

Turizm faaliyetlerinin gerçekleştiği destinasyonlar üzerinde ekonomik, sosyokültürel ve çevresel olmak üzere çeşitli etkiler görülmektedir. Bu etkilerin yerel halk tarafından nasıl algılandığının bilinmesi; ülke ve bölge turizminin geleceği açısından büyük bir öneme sahiptir. Çalışmanın amacı yerel halkın gözünden Adana’da turizm kaynaklı meydana gelen etkilerin değerlendirilmesi ve yerel halkın demografik özellikleri ile turizmin bölgede yarattığı ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkiler arasında farklılıklar olduğunun tespit edilmesidir. Bu kapsamda 239 kadın ve 261 erkek olmak üzere toplam 500 kişinin görüşü değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programı yardımı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda; çalışma altı alt boyutta ele alınmıştır. Hipotezlerin test edilmesinde cinsiyet ve medeni hâl değişkenleri için Mann Whitney U testi ve yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve Adana’da yaşama süresi gibi değişkenler içinde Kruskal Wallis H testi ile analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; demografik özellikler ile Adana’da yaşayan yerel halkın turizm algıları arasında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Genel olarak Adana’da ikamet eden yerel halkın, turizmin kaynaklı meydana gelen ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilere karşı olumlu bir bakış açısına sahip oldukları ve bölgede turizmin gelişimini destekledikleri belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Aydın, O. (2012). Türkiye’de Alternatif Bir Turizm; Sağlık Turizmi, Kahraman Maraş Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (23), 92.
  • Akdeve E., Barca, M., & Balay Gedik, İ. (2013). Türkiye Sağlık Turizm Sektörünün Analizi ve Strateji Önerileri, İşletme Araştırma Dergisi, 5 (3), 66.
  • Aksoy, M. & Sezgi, G. (2015). Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları, Journal Of Tourism And Gastronomy Studies, 3 (3), 80.
  • Alnıaçık, Ü., & İslamoğlu, A. H. (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 5. Baskı, İstanbul: Beta Basın Yayın Dağıtım.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Factoranalysis: Basic Concepts And Using To Development Scale, Educational Administraion in Theory & Practice, 47 C, 472.
  • Coşkun, R., Altunışık, R., & Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 8. Baskı, İstanbul: Sakarya Yayıncılık.
  • Doğaner, S. (2001). Türkiye Turizm Coğrafyası, 1. Baskı, İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • Erdem, A. (2017). Turizm Faaliyetlerinin Yerel Halk Tarafından Nasıl Algılandığının Tespitine Yönelik Bir Çalışma: Kayseri Örneği, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri.
  • Eskin, B., Tuncer, M. & Demirçivi, B. M. (2017). Alternatif Turizm Çeşidi Olarak Ekolojik Turizm: Hasan Dağı Örneği, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (3), 16.
  • Eşitti, B. & Kıngır S. (2015). Konya İli Örneğinde Kalkınma ve İnanç Turizmi, Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (12), 179.
  • Garda, B., Kurnaz A. & Avcı, H. (2016). Konya İli’nin Kongre Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, 11, 2.
  • Gökdeniz, A., Dinç, Y. & Çelik Uğuz, S. (2015). Gastronomi Turizmi: Ayvalık’ta Yerli Turistler Üzerinde Görgül Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (1), 16.
  • Güneş, N. (2014). Yerel Halkın Turizm Algısı ve Turizme Katılımı: Antalya Konyaaltı ve Kepez İlçesi Örneği, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Hazar, A. (2007). Spor ve Turizm, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kınacı, B., Pehlivan Albuz N. & Güneş, S. (2011). Turizm ve Çevre, 1. Baskı, Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Kuter, N. & Ünal, H. E. (2009). Sürdürülebilirlik Kapsamında Eko Turizmin Çevresel, Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Etkiler, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 9 (2), 148.
  • Özdemir, S. S. (2014). Kongre Ve Toplantı Otellerinin Rekabet Stratejileri: İzmir Örneği, VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 474.
  • Öztürk, Y. & Yazıcıoğlu, İ. (2002). Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 5.
  • Peker, M. R. (2017). Sosyal Medyanın Pazarlama İletişiminde Kullanımı-Twitter Mecrasında Örnek Marka Uygulaması, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Susan, F. (2016). Bölgesel Kalkınmada Turizmin Rolü ve Balıkesir Örneği, Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Şahin, G. (2017). Artvin’de Yaşayan Yerel Halkın Turizme Yönelik Algı Ve Tutumları Üzerine Bir Araştırma, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kaan Çeviker

Ceyhun Özcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Çeviker, K., & Özcan, C. (2020). TURİZM FAALİYETLERİNİN YEREL HALK TARAFINDAN NASIL ALGILANDIĞININ ANALİZİ: ADANA ÖRNEĞİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(10), 43-57.