Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANADOLU AĞIZLARI (ÇORUM İLİ) VE AZERBAYCAN TÜRKÇESİNDE GEÇEN RENK ADLARI ÜZERİNE

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 10, 325 - 336, 29.10.2020

Öz

Renklerin dünyası sonsuzdur. İnsanların renklere verdikleri adlar ve bunun dışında bu renklere yükledikleri manevi değerler bu değerlerle yüzyıllar boyunca kullanılmış ve günümüze kadar gelebilmişleridir. Sadece Türkçe için geçerli olmayan bu durumla birçok toplumda ve inançlarında görebilmekteyiz.
Türkçede geçen renk adları zaman içerisinde kullanımdan düşerek arkaik duruma düşmüştür. Bu kelimelerin ağızlarda kullanıldıklarını görmekteyiz. Aynı zamanda eski Türkçe döneminden beri kullanılan renk adlarının bugün de, çağdaş Türk lehçelerinde yaşadıklarını görebilmekteyiz.
“Ak” kelimesi üzerinden örnek verecek olursak bu kelimenin Türkçenin neredeyse bütün dönemlerinde “iyilik, masumiyet, beyaz renk” olarak anlam değiştirmeden yaşadığını söyleyebiliriz.
Çalışmamızda bu renklerin dünyasına Çorum ağzı ve Azerbaycan Türkçesindeki kullanım şekillerini ele aldık. Anadolu ağzı (Çorum İli) ve çağdaş Azerbaycan Türkçesi arasındaki bu kelime bağlamında bir değerlendirme yapmaya çalıştık. Ortak kullanım ve farklılıklar içeren şekilleri örnekler vererek incelemeğe çalıştık.

Teşekkür

Dergi editörüne dergi ile yazdığım maillere hemen yanıt verdiğinden dolayı teşekkür ederim. Başarılar ve kolaylıklar dilerim.

Kaynakça

  • Adalı, Bilgin, Dede Korkut Hikâyeleri, (2017), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul Azerbaycan Dilinin İzahlı Lüğeti (2006). Bakü: Şerg-Gerb. Caferoğlu, Ahmet. (1943). Anadolu Ağızlarından Toplamalar, TDK, İstanbul. Ergin Muharrem. (2009). Türk Dil Bilgisi. Bayrak Basım/Yayım/Tanıtım, İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sevinç Ahundova

Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Ahundova, S. (2020). ANADOLU AĞIZLARI (ÇORUM İLİ) VE AZERBAYCAN TÜRKÇESİNDE GEÇEN RENK ADLARI ÜZERİNE. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(10), 325-336.