Edirne, geçmişten günümüze kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu farklı medeniyetler Edirne mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Türkiye’nin kuzey batısında bulunan ve karasal iklime sahip olan Edirne, verimli topraklara sahiptir. Bunun yanı sıra hayvancılık da bölgenin mutfak kültürünü şekillendiren önemli unsurlardan biridir. Bu çalışma literatür incelenmesi olarak yapılmış olup; Edirne’ye gelen ziyaretçiler için çekicilik unsuru yaratan başlıca ürünlerin Tava Ciğer, Köfte, Badem Ezmesi ve Beyaz Peynir şeklinde sıralandığını söylemek mümkündür. Ayrıca Edirne’nin mutfak kültürü; çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, reçeller, tatlılar ve helvalar, şerbetler ve içecekler, turşular olarak temel başlıklar altında incelendiğinde, oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip olduğu görülmektedir. Geçmiş zamanlardan bu yana, mutfaklarda kullanılan araç gereçlerin çeşitliliği ve sayısı, ileri bir uygarlığa sahip olduğunun göstergelerinden biridir. Sonuç olarak Edirne’nin, ürün çeşitliliği açısından verimli topraklara ve köklü bir uygarlığa sahip olması mutfak kültürünün de önemli ölçüde şekillenmesine sebep olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 12 |