Özet
Zekât, her zaman dua ile ilişkilendirilmiş olan İslam'ın önemli şartlarından ve İslam'ın sosyal ve ekonomik sorunlarla başa çıkmak için tasarladığı en önemli araçlardan biridir.
Bu araştırma, yoksulluğu zekât yoluyla ele almaya odaklanmaktadır. Bunun nedeni, Zekâtın yoksulluk ve etkileri ile ilgili özel yönlerinin olmasıdır, örneğin: bireylerin aylık gelirlerinin düşük seviyesi ve insanların yiyecek, içecek, giydirme ve barınma temel ihtiyaçlarını sağlamadaki ana mücadeleleri. Bunun için, İslam'ın zenginden zekât toplayarak fakirlere, muhtaçlara, zavallılara ve engellilere harcayarak ve adil şekilde dağıtarak bu çareler için yeterli çözümler ve çareler geliştirdiğini teyit etmektir.
Araştırmanın önemi, dünyanın ekonomik sorunlarla, özellikle de yoksulluk meseleleriyle başa çıkmak için birçok pozitivist teori denediğini, ancak zekât da dahil olmak üzere İslam'ın belirlediği çözümler maalesef çoğu ülkede, İslam ülkelerinde özellikle, deneylerin yapılmadığını açıklığa kavuşturmaktır.
Araştırma, yoksulluğun kaynaklarının durdurulmasının çoğunlukla çatışmalara ve savaşlara tanık olan ülkelerde gerekli olduğu ve devlete üretim ve kazanç araçlarının fakirlere verilmesi yatırımı teşvik etmenin ve zenginlik ve refahı geliştirmenin bir yolu olduğu sonucuna vardı.
الزكاة من أركان الإسلام المهمة، والتي قرنت دائماً بالصلاة، وهي من أهم الوسائل التي وضعها الإسلام لمعالجة المشاكل الاجتماعية والاقتصادية.
والبحث يركز على معالجة الفقر من خلال الزكاة حيث أن هناك جوانب خاصة متعلقة بالفقر والآثار الناجمة عنه مثل: تدني مستوي الدخل الشهري للأفراد، ومعاناتهم الرئيسية في توفير الضروريات الأساسية المتمثلة في المأكل، والمشرب، والملبس، والمسكن يجب توضيحها لتأكيد أن الإسلام قد وضع الحلول الكافية، والعلاجات الشافية لتلك الأدواء، بالصرف على الفقراء والمساكين والمحتاجين والمعاقين، بجمع الزكاة من الأغنياء وحسن توزيعها على الفقراء.
ويأتي أهمية البحث لتوضيح أن العالم قد جرب كثيراً من النظريات الوضعية لمعالجة المشاكل الاقتصادية، خاصة قضايا الفقر، ولم يجرب في غالب دوله حتى الإسلامية منها الحلول التي وضعها الإسلام، ومن بينها الزكاة. وقد ختمت البحث بأن إيقاف منابع الفقر أكثرها في الدول التي تشهد النزاعات والحروب وأن تمليك الدولة الفقراء وسائل للإنتاج والكسب يعد تشجيعاً للإستثمار وتنمية للثروات.
Zakat is one of the important pillars of Islam that has always been associated with prayers and one of the most important tools Islam has designed to deal with social and economic problems.
This research focuses on addressing poverty through zakat. This is because zakat has special aspects regarding poverty and its effects, for example: the low level of individuals' monthly income and people's main struggles in providing their basic needs like food, drink, clothing and housing Therefore, it is to affirm that Islam has developed adequate solutions and remedies for these problems by collecting zakat from the rich, spending and distributing it fairly to the poor, destitute, poverty-stricken and disabled.
The importance of the research is to make it clear that the world has tried many positivist theories to deal with economic problems, particularly poverty issues, but the solutions set out by Islam, including zakat, are unfortunately not being conducted in most countries, especially in Islamic countries.
The research concluded that stopping the sources of poverty is mostly required in countries that have witnessed conflicts and wars, and giving the state the means and ownership of production and earning to the poor considered a way to encourage investment and develop wealth and prosperity.
Birincil Dil | Arapça |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 2 |