Ebu Davud’un Sünen adlı kitabı, alimler nezdinde yüksek bir değer kazanmıştır.ve o altı temel hadis kitabının üçüncüsüdür. İbn Tabarzad’ın Sünen nüshası gibi Ebu Davud’un Süneninin bazı nüshaları da ilim dünyasında önem arz etmektedir. Çünkü Irakî ve İbn Hacer gibi bu nüshayı okumuşlar ve not almışlar. O nüsha alimlerin kabul ettiğine göre Ebu Davud’dan Lülüî’nin rivayetidir. Önceden Mağrip ülkesinde Ebu Ali el-Gassâni el-Ciyâni’nin nüshası vardı. Fakat o diğer bir rivayet silsilesinin kolları olan İbn Dase, İbn Arabi ve er-Remlî’nin rivayet tarikidir. Fakat farklı nedenlerden dolayı bu nüshalarda pek çok farklılığın olması gayet doğaldır. Mesela el-Lü’lüî’nin hazır bulunduğu hadis rivayetinde İbn Dase’nin olmaması bu farklılıklardandır. Bunun tam tersi durumda olmuştur. Yine Sünen rivayetlerindeki “يتقفرون ويتفقرون ويتقعرون” lafızlarda ve benzerlerinde olduğu gibi kelime benzerlikleri de bundan dolayıdır. Aynı şekilde hadis rivayetlerini yazan nasihlerin yazılarında da kitap bablarının sıralanışında aynı farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışma bu farklılıkları, nedenlerini ve etkilerini gösterecektir
لقد حظي كتاب السنن لأبي داود بعناية فائقة بين العلماء، ولا غرْوَ فهو ثالث الأصول الستة، وأغناها من حيث الفقه، وإن بعض نسخ سنن أبي داود نالت من الاعتناء ما لم ينله غيرها كنسخة ابن طبرزد، إذ ما من عالم كبير إلا وقرأ تلك النسخة بعينها، وعليها خطوطهم وسماعاتهم، كالعراقي وابن حجر وغيرهم، وهي معتمد العلماء من رواية اللؤلؤي عن أبي داود، ومِن قبلِها في بلاد المغرب نسخةُ أبي علي الغساني الجياني لكنها من طريقٍ آخر هو طريق ابن داسه وابن الأعرابي والرملي عن أبي داود، لكن من الطبيعي أن يكون بين هذه النسخ بعض المغايرات لأسباب عدة، منها أن ما حضره اللؤلؤي مثلاً لم يحضره ابن داسه والعكس صحيح، ومنها تشابه اللفظة في الرسم، كمثل: يتقفرون ويتفقرون ويتقعرون، وما شابه ذلك، ومنها سبْق وهمِ بعض النساخ، ومنها عمل يد الناسخ في ترتيب أبواب الكتاب إلى غير ذلك، وإن هذا البحث ليجلِّي بفضل الله هذه المغايرات وأثرَها وأسبابَها.
الحديث الشريف، الإمام أبو داود، كتاب السُّنن، النُّسخ، الاختلافات.
Abu Dawud’s Sunan has received great attention among scholars. It is the third of the six fundamentals and the richest in terms of jurisprudence. Some copies of it have attracted marked attention, such as the copy of Ibn Tabarzad, where a lot of scholars have read it, like Al-Iraqi, Ibn Hajar, and others. It is accredited by the narration of Lului as well as the copy of Al-Jiani in the Moroccan countries. However, the latter was from the path of Ibn Dasa, Ibn Al-Arabi, and Al-Ramli. It is natural that there are some differences between these copies for several reasons, including that what Al-Lului attended, for example, was not attended by Ibn Dassa and vice versa, the similarity of the words in the drawing, scribes' delusions, and the work of the scribe in arranging the chapters of the book, etc. This research reveals these variations, their impacts, and their causes.
Prophetic tradition Imam Abu Dawud Sunan book Copies Differences.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 4 |