Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İŞLETMELERDE PERFORMANS DEĞERLENDİRMENİN ÖNEMİ

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 3, 34 - 44, 01.08.2024

Öz

İş Kanunu'nda performans değerlendirme sisteminin önemi günümüz iş dünyasında giderek artmaktadır. Çalışanların iş performansını ölçmek, değerlendirmek ve geliştirmek için tasarlanan bu sistemler, işverenlerin çalışanlarına geri bildirim vermesine ve iş sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu sistemler ayrıca çalışanların kariyer hedeflerini belirlemelerine, eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını tanımlamalarına ve işletmenin genel hedefleri doğrultusunda performanslarını artırmalarına olanak tanır. Performans değerlendirme sistemi, işletmelerin çalışanlarının değerini belirlemelerine, başarılı ve yetersiz performansları tanımlamalarına, mükemmeliyeti teşvik etmelerine ve işletme performansını artırmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, İş Kanunu'nda performans değerlendirme sistemi, işletmeler için önemli bir araçtır ve işletmelerin iş sonuçlarını iyileştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 10 işletme çalışanı ile derinlemesine mülakat görüşmesi yapılmıştır. Bu görüşmeler, performans değerlendirme sisteminin işletmeler için önemli bir araç olduğunu, çalışanların iş performansının ölçülmesi ve geliştirilmesi açısından büyük bir katkı sağladığını ortaya koymuştur.

Etik Beyan

Bu çalışma akademik etik ilkeler dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Destekleyen Kurum

Akçakoca Ticaret Odası Başkanlığı

Teşekkür

Akçakoca Ticaret Odası Başkanlığı yetkilileri ile personel ile görüşmemize izin veren işletme sahip ve yöneticilerine, bize zaman ayıran çalışanlara teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Akı, E. & Demirbilek, T. (2010). “Performans Değerlendirme Sistemi ve Performans Düşüklüğü Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi”, Sosyoekonomi, 11(11).
  • Bakan, İ., Eyitmiş, A., & Demir, B. (2011). “Tekstil İşletmelerinde Yönetici Adayları İçin Performans Değerleme Sistemi Kurulmasına Yönelik Bir Çalışma”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(16), 1-32.
  • Barca, H. (2021). İş Sözleşmesinin mesleki Yetersilik (Performasn) Nedeniyle Feshi, Ankara: Seçin Yayıncılık.
  • DeNisi, A., Varma, A., & Budhwar, P. S. (Eds.). (2008). Performance Management Systems A Global Perspective (E-kitap). Taylor & Francis.
  • Falcone, P., Sachs, R. (2007). Productive Performance Appraisals. Amerika Birleşik Devletleri: AMACOM.
  • Frink, D. D., & Ferris, G. R. (1998). “Accountability, İmpression Management, And Goal Setting İn The Performance Evaluation Process”, Human Relations, 51(10), 1259-1283.
  • Gass, G. L., & Prince, C. (1993). “Family Of Measures: A Tool For Continuous İmprovement, Handbook for Productivity Measurement and Improvement”, Productivity Press. Portland Oregon, 4-8.
  • Glaser, B. G., & Strauss, A. L. (2017). “Discovery Of Grounded Theory: Strategies For Qualitative Research”, Routledge.
  • Ilgar, Z., ve Ilgar, S. C. (2013). Nitel Bir Araştırma Deseni Olarak Gömülü Teori (Temellendirilmiş Kuram), İZÜ Sosyal Bilgiler Dergisi, 2(3), 197-247
  • Kressler, H. (2003). Motivate and Reward: Performance Appraisal and Incentive Systems for Business Success. İsviçre: Palgrave Macmillan.
  • Miles, M. B. & Huberman, A.M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Sourcebook. (2nd Edition). Calif. : SAGE Publications.
  • O'Hara, J., Barnes, V., Haagensen, B. (2002). Human Performance Evaluation Process: A Resource for Reviewing the Identification and Resolution of Human Performance Problems. Amerika Birleşik Devletleri: U.S. Government Printing Office.
  • Okakın, N. ve Şakar, M., (2013). İnsan Kaynakları Yöneticisinin El Kitabı, (2. Baskı), İstanbul: Beta Yayınları
  • Palmer, J. M. (1993). Performans Değerlendirmeleri, (Çev: Doğan Şahiner), İstanbul: Rota Yayınları.
  • Shepard, G. (2005). How to Make Performance Evaluations Really Work: A Step-by-Step Guide Complete With Sample Words, Phrases, Forms, and Pitfalls to Avoid. Almanya: Wiley.
  • Swan, W. S. (2012). Ready-to-Use Performance Appraisals: Downloadable, Customizable Tools for Better, Faster Reviews!. Almanya: Wiley.
  • Tziner, A. E., Rabenu, E. (2018). Improving Performance Appraisal at Work: Evolution and Change. Almanya: Edward Elgar Publishing, Incorporated.
  • Yılmaz, K. (2005). Performans Değerlendirme Sürecinde 360 Derece Geri Bildirim Sistemi, Verimlilik Dergisi, Ocak. 28 – 45
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Endüstri Sosyolojisi, İş ve Örgüt Sosyolojisi
Bölüm Research Article
Yazarlar

Yılmaz Eskibina 0000-0002-3386-3203

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2024
Gönderilme Tarihi 7 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 20 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Eskibina, Y. (2024). İŞLETMELERDE PERFORMANS DEĞERLENDİRMENİN ÖNEMİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 11(3), 34-44.