Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SHARĪʿAT IN THE CONTEXT OF SOCIAL CHANGE, HISTORICITY AND NASKH Prof. Dr. Talip ÖZDEŞ (Ankara: Fecr Publications, 1st, 2023, 112 pages, ISBN: 9786256602199)

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 3, 385 - 388, 01.08.2024

Öz

The number of qualified academic studies on what sharīʿat is and its relationship with social change, historicity and naskh has been increasing in recent years. In this context, the discussions and writings on social change, Qur'an, Sunnah, sharīʿat, historicity and naskh on the axis of Westernization and Islam continue to form a part of the agenda. One of these works is Prof. Dr. Talip Özdeş's "Sharīʿat in the Context of Social Change, Historicity and Naskh". With this study, it is aimed to eliminate the confusion around the concept of sharīʿat, to contribute to social reconciliation by eliminating the grounds for abuse. The subject has been handled and processed with a purely supra-political scientific approach. This study first focuses on the issues of social change, historicity and naskh with an analytical approach in order to understand the concept of sharīʿat correctly and to place it on its axis. Then, based on the same ground, the concept of sharīʿat is focused on.
The concept in question examined lexically and semantically, and the essential information and evaluations are made on what it expresses in the Qur'an and its dimensions based on the integrity of the Qur'an. Again, the meaning relationship of the concept of sharīʿ‘at with the concepts of shir‘at and shar‘ī from the same root is emphasized, and some information and evaluations are made. In this study, which has been prepared with a rich literature by using the basic sources in the field, the subjects are handled concisely and examined in various aspects from an academic and scientific perspective.

SOSYAL DEĞİŞİM, TARİHSELLİK VE NESH BAĞLAMINDA ŞERİAT Prof. Dr. Talip ÖZDEŞ (Ankara: Fecr Yayınları, 1. Baskı, 2023, 112 sayfa, ISBN: 9786256602199)

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 3, 385 - 388, 01.08.2024

Öz

Şeriatın ne olduğu, şeriatın “sosyal değişim”, “tarihsellik” ve “nesh” ile olan ilişkisi üzerine yapılan nitelikli akademik çalışmaların sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Bu bağlamda Batıcılık ve İslâm ekseninde sosyal değişim, Kur’an, sünnet, şeriat, tarihsellik ve nesh konuları üzerinde yapılan tartışmalar ve yazılan eserler gündemin bir parçasını oluşturmaya devam etmektedir. Bu eserlerden biri de Prof. Dr. Talip Özdeş’in kaleme almış olduğu “Sosyal Değişim, Tarihsellik ve Nesh Bağlamında Şeriat” başlıklı çalışmadır. Bu çalışma ile “şeriat” kavramı etrafındaki kavram kargaşasının giderilmesi, istismar zeminlerinin ortadan kaldırılarak toplumsal uzlaşmaya katkı yapılması amaçlanmış, konu tamamen siyaset üstü bilimsel bir yaklaşımla ele alınıp işlenmiştir. Çalışmada “şeriat” kavramının doğru anlaşılması ve mihverine oturtulması noktasında önce analitik bir yaklaşımla sosyal değişim, tarihsellik ve nesh konuları üzerinde odaklanılmıştır. Daha sonra aynı zeminden hareketle “şeriat” kavramına yoğunlaşılmıştır. Söz konusu kavram lügavî ve semantik yönden incelenmiş, Kur’an bütünlüğünden hareketle Kur’an’da ne ifade ettiği ve boyutları üzerine bilgi verilip değerlendirmeler yapılmıştır. Yine “şeriat” kavramının aynı kökten gelen “şir‘at” ve “şer‘î” kavramlarıyla olan anlam ilişkisi üzerinde de durulmuş, bilgilendirme ve değerlendirmeler yapılmıştır. Alanında konuyla ilgili temel kaynaklar kullanılarak zengin bir literatürle hazırlanmış olan bu çalışmada; konular özlü bir şekilde ele alınmış, akademik ve bilimsel bir perspektiften çeşitli yönleriyle incelenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Sosyolojisi
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Abdurrahim Akmaz 0000-0002-9113-7226

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2024
Gönderilme Tarihi 7 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 31 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akmaz, A. (2024). SOSYAL DEĞİŞİM, TARİHSELLİK VE NESH BAĞLAMINDA ŞERİAT Prof. Dr. Talip ÖZDEŞ (Ankara: Fecr Yayınları, 1. Baskı, 2023, 112 sayfa, ISBN: 9786256602199). Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 11(3), 385-388.