EN
TR
Özbek Masallarında Halk Hekimliği Uygulamaları
Öz
Halk anlatıları, içerisinde oluştuğu toplumlara ait kültürel unsurları barındıran ve halk kültürünün devamlılığını sağlayan halka mal olmuş ürünlerdir. Halk kültürünün gelecek nesillere aktarıcısı niteliğine sahip olan halk anlatıları, bir nev’i kültürün repertuvarı görevindedir. Öyle ki halk anlatısı adını verdiğimiz mit, destan, masal, efsane, fıkra ve halk hikâyeleri metinlerinde doğumdan başlanarak ölüme kadar geçen süreçteki halk kültürüne ait birçok unsurdan kesitler görebiliriz. Diğer halk anlatıları ve masalların esasını oluşturan bu unsurlara motif adı verilir. Masal motifleri evrensel bir yapıya sahip olmakla birlikte masalın yayıldığı coğrafyaya ait unsurları da bünyesinde barındırabilir. Bu unsurlardan birisi de halk hekimliği uygulamalarıdır.
Bu çalışmada, Hüseyin Baydemir (2004) tarafından Özbekistan sahasından seçilmiş 70 masal metninde geçen halk hekimliği uygulamaları tespit edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada doküman analizi kullanılmıştır. Çalışmada halk hekimliği konusunun Özbek Masalları’ndaki yeri metinlerden tespit edilen örneklerle değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abalı, İ. (2011). Koçarlı halk kültürü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
- Alptekin, A. B. (2009). Türk masal ve hikâyelerinde görmeyen gözün tedavi edilmesi üzerine. Milli Folklor, 81, 18-26.
- Alptekin, A. B. (2010). Türk halk hikâyelerinde halk hekimliği. Milli Folklor, 86, 5-20.
- Alptekin, M. (2018). Meddah Behçet Mahir’in halk anlatılarında halk Hekimliği ve B-baytarlığı. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 3, 879-893.
- Baydemir, H. (2004). Özbek halk masalları inceleme-metin. Yayımlanmış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
- Birkan, I. (2014). Müzikle tedavi, tarihi gelişimi ve uygulamaları. Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi, 1, 37-49.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2018). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara, Pegem Akademi.
- Dağı, F. (2013). Türk halk anlatılarında halk hekimliği üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sanat ve Edebiyat
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi
1 Haziran 2021
Kabul Tarihi
6 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 2
APA
Alptekin, Z. D. (2021). Özbek Masallarında Halk Hekimliği Uygulamaları. Asia Minor Studies, 9(2), 757-767. https://doi.org/10.17067/asm.946662
Cited By
Değerler Eğitimi Bağlamında Türk ve Japon Masalları
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.31592/aeusbed.1247268KİLİS HALK KÜLTÜRÜNDE DOĞUM ÂDETLERİ
Gaziantep University Journal of Social Sciences
https://doi.org/10.21547/jss.1379639
