Araştırma Makalesi

II. MEŞRÛTİYET DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİMLER İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR İSLÂM TARİHİ KİTABI: TÂRÎH-İ İSLÂM OKUYORUM

Sayı: 10 23 Aralık 2021
PDF İndir
EN TR

II. MEŞRÛTİYET DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİMLER İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR İSLÂM TARİHİ KİTABI: TÂRÎH-İ İSLÂM OKUYORUM

Öz

Hz. Muhammed dönemiyle başlayan ve İslâm dünyasında vukû bulan hadiseler ile İslâm kültür ve medeniyeti konularından oluşan İslâm Tarihi’ne; Osmanlı Devleti’nin eğitim sisteminde yer verilmekteydi. Ancak Tanzimat döneminden 1891 yılına kadar yayımlanan talimâtnâme veya nizamnâmelerde ilköğretimde İslâm Tarihi konularının hangi ders altında okutulduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. İlköğretimin ilk kapsamlı programı olan 1891 tarihli Dersaâdet ve Kasabât İbtidâî Mektepleri müfredatında İslâm Tarihi konularının İlm-i Hâl ve Tarih dersleri içinde; II. Meşrûtiyet döneminde ise Malumât-ı Diniyye ile Tarih dersleri içinde yer aldığı görülmektedir. II. Meşrûtiyet döneminde Târîh-i Osmânî Encümeni’nin kurulmasıyla başlayan modern tarihçilik anlayış ve metotları İslâm Tarihçiliğinde de kullanılmış, içlerinde ders kitaplarının da olduğu çok sayıda İslâm Tarihi kitabı yazılmıştır. Bu dönemde yazılan İslâm Tarihi ders kitapları, dönemin İslâm Tarihi eğitim-öğretim metodolojisini ve uygulamalarını anlamak için önemli kaynaklardır. II. Meşrûtiyet dönemi İslâm Tarihi ders kitapları hakkındaki bilgiler sınırlıdır. Bu alanda yapılacak çalışmalarla dönemin İslâm Tarihi ders kitaplarının içeriği ve İslâm Tarihi dersinin işleniş metodu gibi konularda somut bilgiler elde etmek mümkündür. Bu amaçla İbnü’n-Nüzhet Cevâd’ın R.1328 (1912-1913) yılında basılan Mekâtib-i İbtidâiye-i Umûmîlerin ikinci senesinde okutulmak üzere hazırladığı Târîh-i İslâm Okuyorum adlı kitabı incelenmiş ve kitabın latin harflerine çevirisi çalışmanın sonuna eklenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağırman, Cemal (2005). “Tarih ve Tabakat Kitaplarında Üsküdarî, Nisbesiyle Anılıp Adından Söz Ettiren Üsküdarlı Bilginler”. Üsküdar Sempozyumu (12-14 Mart 2004) Bildiriler. (Ed. Zekeriya Kurşun vd.). İstanbul: Üsküdar Araştırmaları Merkezi Yayınları. C.2, s. 485-512.
  2. Akyüz, Yahya (1997). Türk Eğitim Tarihi. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları.
  3. Ali Nüzhet (1227). Yeni Küçük Târîh-i İslâm. İstanbul: Hürriyet Matbaası.
  4. Ali Nüzhet (1327). Yeni Küçük Târîh-i İslâm. İstanbul: Kasbar Matbaası.
  5. Ali Nüzhet (1330). Yeni Küçük Târîh-i İslâm. İstanbul: Kasbar Matbaası.
  6. Ali Seydi (1326). Târîh-i İslâm. İstanbul: İkdam Matbaası.
  7. Baş, Eyüp (2011). “Bir Akademik Disiplin Olarak İslâm Tarihi”. Dini Araştırmalar. C.14, S.39, s. 20-49.
  8. Başar, Fahameddin (2009). “Üsküdar’da Medfun Tarihçiler”. Üsküdar Sempozyumu (6-9 Kasım 2008 Bildiriler. (Ed. Zekeriya Kurşun vd.). İstanbul: Üsküdar Araştırmaları Merkezi Yayınları. C. 6, s.249-275.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

24 Ekim 2021

Kabul Tarihi

15 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Kazancıoğlu, H. (2021). II. MEŞRÛTİYET DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİMLER İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR İSLÂM TARİHİ KİTABI: TÂRÎH-İ İSLÂM OKUYORUM. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, 75-119. https://izlik.org/JA22SN64TW

ISSN: (online) 2602-2567